Fikret Abdić dijeli Veliku Kladušu na dva dijela
Velika Kladuša, centar nekadašnjeg "Babinog carstva", mirno je dočekala vijesti iz Hrvatske o odgodi uvjetnog otpusta Fikreta Abdića
Tekst: A A AHeroj i zločinac
Fikret Abdić dijeli Veliku Kladušu na dva dijela

Objavljeno 28.09.2011 u 07:52

Velika Kladuša, centar nekadašnjeg "Babinog carstva", mirno je dočekala vijesti iz Hrvatske o odgodi uvjetnog otpusta Fikreta Abdića.

Samo se predsjednik DNZ-a BiH Rifet Dolić i njegove pristalice spremaju da prekosutra, 29. septembra, ili u subotu, 1. oktobra, ovisno o odluci Abdićeve porodice, idu u Pulu da ispred zatvora čestitaju Abdiću 72. rođendan.

Podsjećamo, komisija za uslovni dopust u Puli odlučila da odgodi odluku o prijevremenom puštanju Fikreta Abdića na slobodu .

O zahtjevu će ponovo odlučivat za tri mjeseca, a do tada on ostaje iza rešetaka.

Zahtjev za uslovno puštanje na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne u junu je podnijela Abdićeva porodica koja je nakon ove odluke u šoku.

Inače, tvorac tzv. "AP Zapadna Bosna" Fikret Abdić - Babo, je odslužio 10, od ukupno 15 godina na koliko je osuđen zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, te ratnim zarobljenicima.

No, ipak, ovdašnjim ljudima na spomen Abdića bude se uspomene, emocije i ratna sjećanja, vraćaju se "fleševi" ljudskih drama. Kladušanin Raif Duranović prilazi s osmijehom, a na pitanje o Abdiću sijeva očima.

"Gledam ga. Smeće. Zbog njega i njegove 'narodne odbrane' mogao sam poginuti puno puta. A mogao je biti kralj Evrope. Kada je dobio oružje od četnika, trebao je doći svojima, a ne zabiti nam nož u leđa"
, kaže u dahu, a na pitanje o pokretanju "Agrokomerca", samo ironičan smiješak, piše Dnevni avaz.

Za jedne je u ovom gradu Abdić heroj i idol, za druge zločinac.

Džebo Alagić, 71-godišnjak, skoro salutira kada priča o Babi. Kod njega je, kaže, kao mladić u maljevačkoj zadruzi đubrio kukuruz za dnevnicu.

"Od Babe napraviše lopova rahmetli Alija i Stipe Mesić. Tri puta sam mu bio u Puli i opet ću. On da se vrati, za tri mjeseca će zaposliti 1.500-2.000 duša, evo ova moja sijeda glava na panj", kaže Džebo.

Dočekat će, kaže, kad-tad Babin povratak, jer "nije on Sadam, ne mogu ga objesiti".

"Ubiti ga ne mogu. On je glava bio i ostao. Kada dođe, zagrlit ću ga i poljubiti i kazati mu: 'Đe si, Babo moj' ", priča Džebo Alagić.

Šehrizad Kapić, koji je tek nedavno stigao iz američkog
Waterlooa u državi Iowa, smatra da bi bilo "dobro da se Babo vrati i pokrene biznis u "Agrokomercu".

Zlatko Ljubijankić svoj stav o Fikretu Abdiću iskazuje hitrim pokretom ruke prema spomen- ploči u haremu Gradske džamije krcatoj imenima poginulih.

"Evo, to je Babo, to je njegovo djelo!", kaže on.

Elvita Ahmet svečano izjavljuje da je uvijek bila protiv Babe, zbog čega su joj dodijelili "priznanje" da je ekstrem.

"Može on pričati šta hoće, on se nikada neće vratiti. Ima on svoju glasnogovornicu, kćerku koja ga odlično zastupa", kaže ona.


(MOJportal)