Šta treba da znate o kondomima
Ako kondom ne odgovara ili ako se ne postavi kako treba, može se javiti osjećaj nelagodnosti
Tekst: A A AVolim, ne volim
Šta treba da znate o kondomima

Objavljeno 19.07.2011 u 10:25

Iako su kondomi standardna zaštita od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, nekima se i dalje ne dopadaju iz više razloga – smanjen osjećaj, teškoće u održavanju erekcije, neprijatnost i iritacija. Sve ovo se može prvazići ako se kondom pravilno koristi.

Prvo, da bi se kondom uopšte stavio, penis mora biti u erekciji. Ako pokušate da ga stavite prije erekcije, pritisak kondoma bi prekinuo dotok krvi i možda bi bilo za neke i nemoguće da postignu erekciju. Oni muškarci koji gube erekciju kada stave kondom vjerovatno ne mogu da se opuste dovoljno jer imaju negativne asocijacije na sam kondom.

Ako kondom ne odgovara ili ako se ne postavi kako treba, može se javiti osjećaj nelagodnosti. Ako je kondom previše stegnut korjen penisa, seks sigurno neće biti prijatno iskustvo. Ako koristite kondom morate znati koja veličina vam odgovara jer samo onaj koji potpuno prijanja neće smetati. Svaki kondom mora imati malo širi dio oko vrha penisa kako bi osjećaj bio potpun.

Upravo u tom dijelu na vrhu kondoma se skuplja i sjemena tečnost. Ako vam je erekcija nešto kraća od dužine kondoma, ostavite taj prostor na vrhu jer ćete se lakše kretati i bolje osjećati pokrete. Kroz vrijeme ćete naučiti tačno koliko vam je prostora na vrhu potrebno.

Ako vam ovi, muški, uopšte ne odgovaraju, probajte sa ženskim kondomima. Napravljeni su tako da se ubace u vaginu i ostaju na mjestu uz pomoć prstena koji prekriva velike usmine i tako pospješuje odbranu od bolesti. Kako je ovaj kondom dosta širi od muškog, ne postoji osjećaj koji stvara nepijatnost kod muškaraca dok nose muški. Kada ga koristite, morate voditi računa da spoljašnji prsten ne sklizne unutra.

Najveća „napast“ nošenja kondoma je svakako iritacija. Tokom seksa se preporučuju lubrikanti koji olakšavaju prodoro i kretanje, ali oni mogu oštetiti kondome. Koristite one na bazi vode i nećete imati nikakvih problema. Lubrikanti treba da budu i bez glicerina jer on izaziva iritaciju sluzokože. Takođe, kondomi bez spermicida mogu biti od pomoći.

Ako vam lateks kondomi smetaju, pronađite poliuretanske ili poliizoprene kondome. Tanji su od lateksa i pružaju prirodniji osjećaj. Kada pronađete kondom koji vam odgovara, nećete se žaliti ni na šta. Ali, da biste ga našli, morate ga tražiti.


(MOJportal)