Prostitutke "krpe" budžet Dortmunda
Uvođenjem novog "poreza na zadovoljstvo" od prostitutki se, pod prijetnjom kazne, traži da svaki dan kupe "dnevnu kartu", koja košta šest eura, za bavljenje svojim poslom
Tekst: A A APorez na zadovoljstvo
Prostitutke "krpe" budžet Dortmunda

Objavljeno 09.12.2010 u 16:39

Suočen s deficitom od 100 miliona eura, njemački grad Dortmund se odlučio da svoj budžet dopuni i prihodom od dnevne takse na bavljenje prostitucijom.

Uvođenjem novog "poreza na zadovoljstvo" od prostitutki se, pod prijetnjom kazne, traži da svaki dan kupe "dnevnu kartu", koja košta šest eura, za bavljenje svojim poslom, prenosi Reuters.

Procjenjuje se da bi od ove takse grad mogao zaraditi oko 750.000 eura godišnje.

"Razmatrali smo nekoliko poreza na seks, ali ovo je bio najpraktičniji prijedlog", objašnjava glasnogovornik gradskih vlasti Michael Meinders.

Jedan od alternativnih prijedloga bio je da svako ko uđe u dortmundsku zonu crvenih fenjera plati jedan do dva eura, ali on nije naišao na političku podršku, rekao je Meinders.

Mada je odluka o porezu na prostituciju stupila na snagu još u augustu, sve do ove sedmice nije bilo moguće nabaviti propisanu dnevnu kartu.

Inače, oporezivanje seksa u Njemačkoj, u kojoj je prostitucija legalna, nije novina. U Kelnu je još 2004. uveden "porez na zadovoljstvo" za "seksualne radnice" u visini 150 eura, a kasnije je uvedena i dnevna taksa od šest eura za one žene koje se ovim poslom bave samo povremeno.


(Fena/MOJportal)