Pješadijska jedinica OS BiH ispraćena u Afganistan
Iz Vojne baze "Dubrave", kod Tuzle, danas je ispraćena pješadijska jedinica Oružanih snaga (OS) BiH u mirovnu misiju u Afganistan. Jedinica ima 45 pripadnika i u misiji u Avganistanu ostaće šest mjeseci
Tekst: A A AVojna baza Dubrave
Pješadijska jedinica OS BiH ispraćena u Afganistan

Objavljeno 15.10.2010 u 14:31

Iz Vojne baze "Dubrave", kod Tuzle, danas je ispraćena pješadijska jedinica Oružanih snaga (OS) BiH u mirovnu misiju u Afganistan. Jedinica ima 45 pripadnika i u misiji u Avganistanu ostaće šest mjeseci.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić rekao je novinarima da je odlazak ove jedinice u Afganistan nastavak učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru.

On je dodao da, nakon pauze od učešća pripadnika OS BiH u Iraku, danas startuje prva rotacija pješadijske jedinice u mirovnu misiju u Afganistan. "U stroju za učešće u misije nalaze se dobrovoljci i to će biti naše opredjeljenje za obavljanje mirovnih misija i u perspektivi", rekao je general Milojčić.

Ističući da nije prekidana obuka pripadnika OS BiH poslije završetka angažovanja u Iraku, Milojčić je rekao da se u ovoj jedinici nalaze ljudi koji su vojnički, fizički i psihički zdravi i koji su ispunili sve kriterijume, prolazeći kompletnu i zahtjevnu obuku za izvršavanje mirovne misije.

On je naglasio da se ova jedinica angažuje u mirovnu misiju u Afganistanu u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, koja je potvrđena u parlamentu BiH.

"Pješadijska jedinica biće raspoređena u sastavu danske borbene grupe u provinciji Helmand na jugu Afganistana i obezbjeđivaće dvije baze, bez vojnog angažovanja izvan tih baza", rekao je Milojčić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da su sve aktivnosti kroz koje je prošla ova jedinica potvrda profesionalnog izvršavanja zadataka koje se daju OS BiH, a koje su bazirane na zakonskim rješenjima i obavezama, kao i sa istinskim opredjeljenostima BiH ka evroatlanskim integracijama, prije svega članstvo u NATO.

"Pripadnici ove jedinice u proteklih nekoliko mjeseci prošli su zahtjevnu obuku i pripremu za provođenje ove misije u Afganistanu", rekla je ona i dodala da slijedi dodatna obuka upoznavanja sa standardima i operativnim procedurama međunarodnih snaga.

Marina Pendeš naglasila je da je ova jedinica, prema rezultatima koje je postigla na obuci, pripremljena, osposobljena i obučena za sve zahtjeve i izazove sa kojima će se susretati u Afganistanu. Ona je naglasila da je do sada ova jedinica pokazala da je profesionalna i da s pravom nosi taj epitet, te da će časno i dosljedno predstavljati OS BiH.

Komandant Pete pješadijske brigade OS BiH brigadni general Senad Mašović rekao je da je u suštini ovo prva borbena jedinica koja ide u mirovnu misiju.

"Do sada smo imali individualna angažovanja, nebitno da li je riječ o oficirima ili podoficirima, ali sada upućujemo po prvi put borbenu jedinicu koja ima konkretnu misiju i konkretan zadatak da se angažuje na obezbjeđivanju dijela baza koalicionih snaga u provinciji Helmand, u sastavu danske borbene grupe", rekao je Mašović.

On je dodao da su jasno određeni zadaci i obaveze jedinice i tiču se samo unutrašnjeg obezbjeđenja, ali bez ikakvih aktivnosti i zadataka koji proističu ili se izvode izvan baza.

Ispraćaju prve rotacije pješadijske jedinice u Afganistan prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO štaba i EUFOR-a u BiH, predstavnici danske Ambasade u BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici stranih zemalja akreditovanih u BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, zbog drugih obaveza, nije prisustvovao današnjoj ceremoniji ispraćaja ove jedinice.

Foto: MPphoto


(Srna/MOJportal)