Otvorena izložba "Univerzalni jezik"
Izložba "Univerzalni jezik" otvorena je večeras u Sarajevu u organizaciji Centra za promociju španskog jezika i kulture - CEH Sarajevo i Udruženja "Prijatelji umjetnosti"
Tekst: A A ACEH Sarajevo
Otvorena izložba "Univerzalni jezik"

Objavljeno 16.08.2010 u 18:34

Izložba "Univerzalni jezik" otvorena je večeras u Sarajevu u organizaciji Centra za promociju španskog jezika i kulture - CEH Sarajevo i Udruženja "Prijatelji umjetnosti".

Riječ je o mail art izložbi crteža u kojoj učestvuje više od 90 umjetnika iz cijelog svijeta.

Izložba donosi različita viđenja fenomena komunikacije i pokazuje šta za umjetnika predstavlja pojam univerzalnog jezika.

- Mail art nije toliko popularan u BiH, ali ćemo se truditi da ga populariziramo. To je specifičan vid umjetnosti, jer ste potpuno slobodni da istražite svoju kreativnu stranu - kazala je koordinatorica ovog projekta Nataša Stanišić.

Ona pojašnjava kako mail art koristi poštu kao sredstvo komuniciranja među umjetnicima, te je povezana s potrebnom umjetnika da izbjegne galerije, kritičare, pravila, odnosno različita ograničenja.

Mail art je dostupan svima, istaknuto je na izložbi, te izraženo očekivanje da će i u BiH postati sve popularniji.

Izložba "Univerzalni jezik" će u Centru za promociju španskog jezika biti otvorena do 23. augusta, a nakon Sarajeva putuje u Hrvatsku, te u Ameriku i Kanadu.  


(Fena/MOJportal)