Plaće u BiH pokrivaju pola potrošačke korpe
S obzirom na to da je u Federaciji BiH prosječena neto plaća 809,05, to znači da ona pokriva 54 posto od iznosa korpe. U RS je situacija još gora, jer neto plaća od 786 KM pokriva samo 48,95 posto potrošačke korpe
Tekst: A A AEgzistencija bh. građana
Plaće u BiH pokrivaju pola potrošačke korpe

Objavljeno 29.05.2010 u 11:34

Prema podacima sindikata u FBiH i RS, aprilska potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosila je 1.765,60 u većem, odnosno 1.605,60 KM u manjem bh. entitetu, piše Dnevni avaz.

S obzirom na to da je u Federaciji BiH prosječena neto plaća 809,05, to znači da ona pokriva 54 posto od iznosa korpe. U RS je situacija još gora, jer neto plaća od 786 KM pokriva samo 48,95 posto potrošačke korpe.

Osim troškova prehrane, sindikalna potrošačka korpa sadrži mjesečne izdatke za stanovanje i komunalije, usluge, održavanje domaćinstva te troškove odjeće, obuće, higijene i njege zdravlja, prijevoza, obrazovanja i kulture.

Potrošačka udruženja iz FBiH upozoravaju da ove cifre, bez obzira na to koliko su poražavajuće, ipak nisu realne.

Samo zahvaljujući učešću plaća administracije, javnih preduzeća i banaka iznos prosječne neto plaće od 800 i više maraka može biti tačan.

Prava istina je da najveći broj građana ima lični dohodak od 400 KM i njima je potrebno više od četiri plaće da pokriju troškove mjesečne potrošačke korpe - objašnjava Mesud Lakota, sekretar sarajevskog Udruženja za zaštitu interesa potrošača.

Lakota dodaje da najveći dio potrošačke korpe otpada na troškove za hranu.

Oni koji imaju prosječnu plaću do 600 KM, oko 80 posto svojih primanja troše samo na hranu.

Oni koji imaju primanja veća od hiljadu maraka, na namirnice troše 40 do 45 posto - kaže Lakota.

U Pokretu potrošača RS i sami analiziraju cijene. Prema njihovom proračunu, potrošačka korpa u manjem entitetu skuplja je od sindikalne jer košta 1.682 KM.

Penzionerima u RS treba više od pet penzija da pokriju troškove potrošačke korpe, pa je teško objasniti kako oni uopšte preživljavaju - kaže Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.


(MOJportal)