Znamenitosti veličanstvene Kine
Kineski zid, Zabranjeni grad, Summer Palace, Tian 'an Men Square, Birds Nest (stadion), Vodena kocka... Sve u prelijepoj Kini
Tekst: A A AKineski zid, Zabranjeni grad...
Znamenitosti veličanstvene Kine

Objavljeno 20.12.2009 u 12:15

Kineski zid, Zabranjeni grad, Summer Palace, Tian 'an Men Square, Birds Nest (stadion), Vodena kocka... Sve u prelijepoj Kini.

Kineski zid (puni naziv Veliki kineski zid), prema najnovijim podacima, 7.000 km dug (iako postoje mnogi kontradiktorni podaci o duljini zida), visok od 10 do 16 metara, širine osam metara, veličanstvena je kineska građevina vrijedna divljenja. Isprepleten je kulama, a do prve je ostavljeno bezbroj katanaca koje Kinezi redaju kao znak za sreću.

Početak gradnje Kineskog zida vezuje se za prvog kineskog cara Qin Shihuanga, koji je započeo njegovu izgradnju da bi zaštitio svoju zemlju od upada Huna, plemena nomada. Postepena gradnja trajala je sve do XVII stoljeća.

Kinezi tu veličanstvenu građevinu, koju godišnje posjeti oko 10 miliona ljudi, danas čiste brezovim metlama. Iznenađujuće je širok. Zamišljaš ga kao uski prolaz gdje se dvije osobe ne mogu mimoići, ali je suprotno od toga.

Na početku zida nalaze se male suvenirnice u kojima ćete sigurno naći nešto što će vas podsjećati na ovo nezaboravno iskustvo. Kinezi smatraju da nisi potpun čovjek dok se ne popneš na Zid, a kao dokaz potpunosti jednog čovjeka uručit će vam certifikat koji to dokazuje.

Zabranjeni grad, nekadašnja carska palaču kineskih dinastija Ming i Qing, 1911. nakon revolucije postao je turistička atrakcija koja se sastoji se od 800 zgrada i ima 9.999 prostorija.

Najzanimljivije dvije zgrade zasigurno su: jedna koja je bila namijenjena za žene koje su živjele u Zabranjenom gradu, za caricu i žene carevih podanika. U toj prostoriji još uvijek stoji natpis koji kaže da žene ne treba da se miješaju u poslove muškaraca, nego da uživaju i izrađuju rukotvorine.

Druga zgrada namijenjena je caru i njegovoj carici u kojoj su provodili tri dana nakon vjenčanja, a potom bi bili razdvojeni i do kraja života živjeli u različitim zgrada. U zgradu se danas ne može ući, ali s prozora može se vidjeti prostorija ukrašena upravo za tu namjenu.

Djeca careva nisu mogla nakon 18 godine više živjeti u Zabranjenom gradu i iz njega bi bila istjerana.

UNESCO je ovu veličanstvenu građevinu stavio na listu svjetske kulturne baštine 1987. godine.

Bilo je potrebno 14 godina i oko 200.000 radnika da bi se kompleks završio. Zabranjeni grad tokom pet stoljeća bio je rezidencija 24 vladara - 14 iz dinastije Ming i 10 iz dinastije Ching.

Nepregledne građevine nižu se jedna za drugom, a svaka od njih od posebnog značaja za cara i njegove podanike. Četiri kraka svakog krova ukrašena su mitskim životinjama čiji broj predstavlja važnost građevine, ali i zaštitu od božijih sila.

Ljetna palača ili Yiheyuan, što slikovito znači Vrt njegovanog sklada, palača je u Pekingu. Pretrpjela je dva velika razaranja 1860. i 1900., a 1990. uvrštena je na UNESCO-ovu lstu svjetske baštine.

Ljetna palača služila je kao ljetna rezidencija za caricu Dowager Cixi, koja je 30 miliona srebrnih taela (1 srebrni tael oko 40 grama srebra) namijenjenih za kinesku mornaricu (Pekinšku flotu) utrošila za rekonstrukciju i proširenje palače.

Neke od atrakcija u sklopu kompleksa Ljetne palače su Mramorni brod, Most preko jezera Kunming, Sala dobrote i dugovječnosti, Toranj pogleda na jezero i brda, Dugački hodnik itd.

Centralno jezero Kunming pokriva 2,2 četvornih kilometara, a potpuno ga je čovjek napravio, dok je iskopano tlo iskorišteno za izgradnju Dvorane dobrote i dugovječnosti.

Trg Tiananmen je najpoznatiji i najveći gradski trg na svijetu. Bio je mjesto velikih događaja, a najistaknutiji se dogodio 1989. kada su se demonstranti prodemokratskog pokreta u Kini okupili tamo. Tada su stotine njih ubile vladine snage na ulicama koje vode od trga.

U središtu trga stoji ogroman spomenik narodnim herojima izgrađen od 17.000 komada granita i mramora koji nosi natpis što ga je napisao Mao Zedong: "Narodni heroji su besmrtni".

Tiananmen vrata koja se nalaze na trgu, zajedno s dvije zgrade, leže u ravnoj liniji od sjevera do juga. Nazivaju se i Vrata nebeskog mira. Na zapadnoj strani trga je Velika dvorana naroda, a istočno je Muzej kineske historije, s eksponatima iz primitivnog društva do 1840., i Muzej revolucije, koji prikazuje kineski narod u borbama nakon 1840.

Veličanstveno Ptičije gnijezdo, stadion izgrađen za najveće Olimpijske igre održane u Kini 2008. godine, prostire se na 10.000 četvornih metara i ima 91.000 sjedišta. Jedinstvena je građevina u svijetu zbog svoje nepravilne čelične mrežaste kontrukcije teške 80.000 tona koja u svom najširem dijelu ima promjer 343 metra.

Osim dizajnom, stadion je predstavljao izazov i u tehnološkom pogledu jer je samo za tu svrhu kineska čeličana Woo Steel Works proizvela novi čelični materijal.

Nekoliko mjeseci trajali su pokusi tokom kojih su se te čelične trake pokazale otpornima na savijanje, pucanje na niskim temperaturama i pod jakim vjetrom i tek je tada počela izgradnja vanjskog kostura stadiona. Bezbroj turista svakodnevno obilazi Gnijezdo i divi se građevini za koju je gotovo nestvarno vjerovati da je ljudska ruka izgradila.

Nedaleko od Ptičjeg gnijezda nalazi se Vodena kocka, koja je bila arhitektonsko obilježje Olimpijskih igara.

Njezin dizajn temelji se na geometriji mjehurića vode u nepravilnom poligonu. Plavi mjehurići koji čine vanjsku strukturu Vodene kocke napravljeni su od materijala koji propušta dnevno svjetlo u zgradu i dopušta solarnoj energiji grijanje zgrade i vode bazena.

Vodena kocka ima stranice dugačke 177 metara, visoka je 31 metar a može primiti 17.000 gledalaca.

Sve je megalomansko u Kini, pa tako i svako njeno kulturno, sportsko, ekonomsko i medijsko čudo koje smo vidjeli. I pored svega čemu smo svjedočili, pored situacija u kojima smo bili, i dalje nam je na umu da je Kina najveća zemlja u razvoju koju obilježavaju, nažalost, brojne pred
rasude i kontroverze.  


(Fena/MOJportal)