'Par-nepar' je samo šminka da se kao nešto radi
U Sarajevu je na snazi sistem par-nepar registarskih tablica automobila. Puhalo smatra da su se građani trebali pitati u oktobru na lokalnim izborima
Tekst: A A ASrđan Puhalo
'Par-nepar' je samo šminka da se kao nešto radi

Objavljeno 26.12.2016 u 11:28

Društveno političku svakodnevnicu za N1 ovog jutra komentarisao je analitičar, psiholog i kolumnista Srđan Puhalo.

Na pitanje da li ima zagađenja u Banjaluci, Puhalo je odgovorio: "Kod nas nema zagađenja, čak je i Toplana smanjila aktivnost. Malo se smrzavamo, ali je lakše disati."

U Sarajevu je na snazi sistem par-nepar registarskih tablica automobila. Puhalo smatra da su se građani trebali pitati u oktobru na lokalnim izborima.

"Trebali su razmišljati kada je riječ i o funkcionisanju grada i ekologiji. Ovo se, čini mi se, ponavlja stalno u Sarajevu i drugim gradovima, koji su grozni za život zbog smoga i magle. Ovo je šminka, da se kao nešto uradi. Čim grane sunce sve će se zaboraviti i bavit ćemo se velikim temama za razliku od onoga što je naša svakodnevnica. Domaći političari ovo i priželjkuju, ovo su male stvari, koje dolaze u centar pažnje nekoliko dana i zaboravimo ih do sljedeće zime."

Puhalo smatra da se ne traži ničija odgovornost za ovakvo stanje u Sarajevu, Zenici ili bilo kojem drugom gradu.

"Ne treba gajiti iluzije, građani BiH tako funkcionišu. Preživjet ćemo i ove godine i istim se baviti naredne."

'Sedam općina bez marke duga', jedan je od naslova Nezavisnih novina.

"To i nije tako dobra vijest, ali kada živimo u BiH nešto što nije zaduženo je uspjeh. Mi živimo na kredit, od prolongiranja naših obaveza i to nije nikakva novost. To nas prati od države BiH do općine."

Puhalo je kazao da bi u BiH volio vidjeti vruće proljeće u BiH koje će organizovati Sindikat. Nedavno su sindikati u RS-u imali proteste.

"Ipak mislim da sindikati ne rade ništa više od praznih prijetnji i šuplje priče bez ikakvih efekata. Domaći političari odlično rade da nerad sindikata odlično koriste kako bi ostvarili ciljeve koje im je unaprijed zadao MMF i Svjetska banka. I vlast i sindikati znaju da više nema novca da bi ovakav sistem funkcionisao."


(MOJportal)