Počinje naplata putarine na autoputu Banjaluka - Doboj
Cijena putarine za vozila prve kategorije iznosi 4 KM, za vozila druge kategorije 8 KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM. Cijene su definisane Uredbom o visini putarine, koju je 3. novembra utvrdila Vlada Republike Srpske
Tekst: A A AAutoputevi RS
Počinje naplata putarine na autoputu Banjaluka - Doboj

Objavljeno 26.12.2016 u 09:11

Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" počeće danas naplatu putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta "9. januar" Banjaluka - Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Cijena putarine za vozila prve kategorije iznosi 4 KM, za vozila druge kategorije 8 KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM. Cijene su definisane Uredbom o visini putarine, koju je 3. novembra utvrdila Vlada Republike Srpske, podsjećaju iz "Autoputeva".

Korištenje auto-puta "9. januar" vozači će plaćati na jednom od naplatih mjesta izgrađenih u Prnjavoru i Kladarima kod Doboja.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, odnosno papirnim novčanicama eura, gotovinski, bankovnim karticama, kao i putem elektronske naplate putarine, pomoću TAG uređaja.

Iz "Autoputeva Republike Srpske" navode da će, s obzirom na to da je elektronska naplata putarine izuzetno popularan vid plaćanja putarine i u zemljama okruženja, početkom naredne godine ponuditi korisnicima atraktivne pakete, koji uključuju TAG uređaj 50 posto jeftiniji u odnosu na regularnu cijenu, kao i dodatni popust na dopunu u iznosu od 15 posto.

U saopštenju se dodaje da su prednosti ovog vida plaćanja putarine u tome što prilikom prolaska kroz naplatne rampe, nema zaustavljanja i čekanja u redovima, uz dodatne uštede, što je posebno interesantno korisnicima, koji svakodnevno koriste auto-put.

Do završetka dionice auto-puta na pravcu od Prnjavora do Banjaluke naplata će se obavljati u otvorenom sistemu, sa dvije ulazno/izlazne rampe. Vozači će, bez zaustavljanja, na auto-put ulaziti u Prnjavor i/ili Kladarima, a vožnju će plaćati na izlazu sa "9. januara", napominju iz "Autoputeva Republike Srpske".

Po završetku druge dionice auto-puta "9. januar", odnosno spajanjem saobraćajnice od petlje "Mahovljani" do petlje "Prnjavor", otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, karakterističnim za auto-puteve u regionu.

Otvoreni sistem naplate putarine funkcioniše i na auto-putu Gradiška-Banjaluka, s razlikom što na ovom pravcu samo u Jakupovcima postoji jedna ulazno/izlazna rampa.

Sistem naplate putarine zvanično će biti pušten u rad u 10.00 sati.


(MOJportal)