Milorad Dodik izmislio da je pozvan na inauguraciju Donalda Trumpa!
Naravno, postoji mogućnost da Dodik u privatnoj režiji ili novcem budžetskih korisnika otputuje u Washington, te prisustvuje samom činu inauguracije, ali mu predlažemo da porani, s obzirom da lokacije sa kojih brojni građani, odnosno oni koji nemaju pozivnicu, posmatraju svečanost na otvorenom budu okupirane satima prije njenog početka
Tekst: A A ATragikomično
Milorad Dodik izmislio da je pozvan na inauguraciju Donalda Trumpa!

Objavljeno 23.12.2016 u 08:49

Zbog Milorada Dodika je, sudeći prema navodima novinske agencije Srna i predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, promijenjena višegodišnja praksa komiteta zaduženih za organizaciju ceremonija inauguracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD). 

Ako je vjerovati Srni i Cvijanović, a ne ustaljenoj praksi State Departmenta, Milorad Dodik će biti vjerovatno jedini strani zvaničnik, ne računajući ambasadore, koji će 20. januara prisustvovati inauguraciji Donalda Trumpa, kada će on preuzeti dužnost predsjednika SAD-a, piše Faktor.

Naime, službeni Washington na tu ceremoniju, kada su u pitanju međunarodni zvaničnici, poziva samo ambasadore i njihove pratioce, ali ne i zvaničnike drugih zemalja, pa tako ni kojekakve predsjednike teritorijalnih jedinica unutar država, što jeste RS u BiH.

Strani ambasadori, u skladu sa dosadašnjom praksom, sjede na rezervisanim mjestima na Capitolu tokom polaganja zakletve novog američkog predsjednika i na specijalno određenim mjestima prekoputa Bijele kuće tokom inauguracione parade.

Oni su također pozvani da prisustvuju diplomatskom ručku i inauguracionom balu, te dan kasnije i molitvi u Katedrali u Washingtonu.

Sa pozivom predsjedniku Republike Srpske nisu upoznati ni u Ambasadi SAD-a u BiH.

''Koliko nam je poznato, ambasador BiH u SAD, kao zvanični predstavnik te zemlje, bit će pozvan na inauguralne događaje. Nije praksa da dobivamo informacije o spiskovima zvanica na mnogobrojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom'' – kazali su za Faktor iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Ne znamo ko je i na koji način pozvao Milorada Dodika na ceremoniju inauguracije, ali se sigurno ne radi o zvaničnim ceremonijama, te se mora konstatovati da premijerka Cvijanović, da se ne koristi grublja riječ, ne govori istinu.

Naravno, postoji mogućnost da Dodik u privatnoj režiji ili novcem budžetskih korisnika otputuje u Washington, te prisustvuje samom činu inauguracije, ali mu predlažemo da porani, s obzirom da lokacije sa kojih brojni građani, odnosno oni koji nemaju pozivnicu, posmatraju svečanost na otvorenom budu okupirane satima prije njenog početka.

Također postoji mogućnost da predsjednik manjeg bh. entiteta prisustvuje privatnom derneku nekog od srpskih udruženja iz SAD-a povodom Trumpovog preuzimanja dužnosti, ali to, na žalost premijerke Cvijanović, nije zvanična ceremonija o kojoj je ona govorila.

Inače, Cvijanović je danas izjavila i to da "ima puno povjerenje u novu američku administraciju da će štititi radna mjesta Amerikanaca i sarađivati sa svim vladama svijeta, a ne gledati koga će srušiti sa vlasti".

Cvijanović, da se razumijemo, ni najmanje nije briga za radna mjesta, ali kada je u pitanju druga tema-rušenje s vlasti, to ju itekako zanima. Ali, vjerovatno se ne treba plašiti da će Trumpova ili administracija bilo kojeg drugog predsjednika SAD-a rušiti vlast u RS-u. To će učiniti građani tog entiteta, a Dodik i SNSD su im krivim potezima samo dali povod. 

Donald Trump je na izborima za predsjednika SAD, koji su održani 8. novembra, pobijedio protivkandidatkinju Hillary Clinton, čime je postao 45. predsjednik SAD-a. Inauguracija je 20. januara. 


(MOJportal)