Bankomati na meti pljačkaških bandi
Odavno se pretpostavlja da u našoj zemlji djeluje dobro organizirana grupa koja se specijalizirala upravo za ovu vrstu razbojništava, te da su njeni članovi glavni akteri najmanje četiri ovakve pljačke koje nikad nisu rasvijetljene
Tekst: A A AKriminalci sve kreativniji
Bankomati na meti pljačkaških bandi

Objavljeno 22.12.2016 u 08:36

Policija Zapadnohercegovačkog kantona i Federalna uprava policije, pod nadzorom Tužilaštva ZHK provode istragu eksplozije koja se dogodila u Ljubuškom mjestu Vitina, prilikom koje je raznesen, a potom i opljačkan bankomat UniCredit banke u ovom mjestu.

Kako je za Faktor kazao tužilac Borislav Čuljak, još nije poznato za koliko osoba se traga, kao ni koliko je novca odneseno iz bankomata.

''Obavljen je uviđaj, izuzeti su određeni tragovi i naložena vještačenja, a paralelno s tim se prikupljaju operativna saznanja na terenu, odnosno traže se eventualni očevici događaja'' - kazao nam je tužilac Čuljak.

On je dodao da bi u istrazi svakako trebali pomoći snimci viodeonadzora, čije je izuzimanje naređeno, kako sa okolnih objekata u Vitini, tako i sa kamera prema Ljubuškom i Grudama.

''Zasad ne znamo koja vrsta eksploziva je korištena, ali nakon provedenih vještačenja i to bi trebalo biti poznato''
- kaže Čuljak.

Prema nezvaničnim saznanjima, traga se za automobilom svjetlije boje, te najmanje troje pljačkaša.

Zanimljivo je da ovaj slučaj “napada” na bankomat nije usamljen te da su ove mašine sve češće na meti kriminalnih bandi.

Odavno se pretpostavlja da u našoj zemlji djeluje dobro organizirana grupa koja se specijalizirala upravo za ovu vrstu razbojništava, te da su njeni članovi glavni akteri najmanje četiri ovakve pljačke koje nikad nisu rasvijetljene.

 Sukobi s policijom

Slučaj, gotovo identičan slučaj, dogodio se u januaru prošle godine u Širokom Brijegu. Tada je također opljačkan bankomat UniCredit banke, prilikom čega su razbojnici koristili eksploziv. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su uočene mnoge sličnosti sa ovim slučajem, te da se pretpostavlja da ista ekipa stoji i iza ove eksplozije, pise Faktor.

Još se traga i za akterima krađe koja se dogodila u augustu prošle godine kada je maskirana i naoružana banda ukrala bankomat iz "Konzuma" na ulazu u Travnik. Ovaj put bankomat su iščupali iz zida i s njim pobjegli, zakačivši ga za automobil.

Dešavalo se i da se kradljivci bankomata sukobe s policijom. To je bio slučaj krajem 2014. godine u Klokotnici kod Doboja kada su kriminalci iz ležišta izvalili bankomat NLB banke smještenog u Domu kulture.

Dok su “vadili” teški bankomat, oglasio se tihi alarm, a policija se ubrzo našla pred pljačkašima. Tada su na njih razbojnici zapucali iz automatskog oružja i dali se u bijeg, vukući bankomat za sobom po asfaltu.

Na prijevoju Duje ponovo su zapucali na policiju, a onda i otkačili bankomat, jer ih je usporavao. Ni ovi razbojnici nikad nisu identificirani.

Spalili tragove

Bankomat Raiffeisen banke, težak oko 600 kilograma, 18. novembra 2013. lopovi su iščupali s ulaza u Robnu kuću "Boska" u centru Banje Luke. Nekoliko dana kasnije bankomat je pronađen u zaseoku Šumari, zapadno od Banje Luke.

Bankomat je bio rasturen, lopovi su iz njega pokupili oko 45.000 maraka, a potom ga zapalili kako bi uklonili tragove. Snimci videonadzora pokazali su da je pljačka trajala svega tri i po minute. Spretni i brzi pljačkaši nikad nisu identificirani niti uhvaćeni.

Upravo zbog istog načina djelovanja u nekoliko slučajeva se i sumnja da bi iza svega mogla stajati ista grupa.

Postojanje organiziranih kriminalnih grupa svojstveno je za sve vrste zločina. Bande koje ciljano kradu bankomate očito su dobro uigrane, zbog čega su neuhvatljive godinama.

Zanimljivo je da gotovo svaki veći grad ili regija ima "svoju" grupu kradljivaca, a stručnjaci kažu da je obično riječ o osobama koje su višestruki prijestupnici i koje su određeno vrijeme provele u zatvoru, stekli poznanstva i "ispekli" zanat.

Rijetko mijenjaju isprobani način izvršenja krivičnog djela.


(MOJportal)