Ne isključujem moguće sankcije zbog referenduma u RS
Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson govori o referendumu u RS, izborima u Mostaru te Brexitu nakon kojeg je njegova zemlja istupila iz članstva Evropske unije
Tekst: A A AEdward Ferguson
Ne isključujem moguće sankcije zbog referenduma u RS

Objavljeno 24.08.2016 u 09:24

Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson u intervjuu govori o referendumu u RS, izborima u Mostaru te Brexitu nakon kojeg je njegova zemlja istupila iz članstva Evropske unije.

Nakon Odluke Narodne skupštine RS da se 25. septembra održi referendum o Danu RS, čime se direktno krši Dejtonski sporazum, da li će međunarodna zajednica, a i Vi kao izuzetno važan dio nje, posebno sa aspekta britansko-njemačke inicijative, poduzeti konkretnije korake na političkom sankcionisanju onih (imena se znaju) koji ne slušaju šta im poručujete već prkose i Vama i američkoj ambasadorici?

FERGUSON: U ovom trenutku, ništa ne isključujem.  Očekujem da će se Vijeće za implementaciju mira uskoro sastati da razgovara o predloženom referendumu, ali, kao što sam nedavno rekao, bilo bi mi draže da se naše zabrinutosti rješavaju putem mirnog i konstruktivnog dijaloga.

U svom blogu ste kazali da ste (Velika Britanija) osigurali stručne savjetnike u područjima ekonomske reforme i reforme tržišta rada, EU integracija i strateških komunikacija u uredima predsjedavajućeg Vijeća ministara, te premijerima oba entiteta, jačajući njihove kapacitete da predvode Reformsku agendu. Ko su ti savjetnici (njihova imena) i za koje segmente su sve zaduženi i koliko ih plaćate? Dokad će oni biti pri uredima premijera?

FERGUSON: Hvala vam na objavi mog bloga!  Da, mi smo u potpunosti posvećeni pružanju podrške pri implementaciji reformske agende, sa ciljem da ova zemlja dobije stabilniji ekonomski temelj. Kao i sa ciljem otvaranja radnih mjesta za što više ljudi, a ne samo za nekolicinu privilegovanih, te da se rješava pitanje nejednakosti i nepravde u društvu. 

Ovo su pitanja do kojih je većini građana u ovoj zemlji najviše stalo.  Ali mi također znamo da su ove reforme zahtjevne u tehničkom smislu i, zajedno sa međunarodnim partnerima poput SAD, EU, MMF i Svjetske banke, mi pružamo tehničku pomoć i savjet stručnjaka institucijama koje imaju vodeću ulogu u reformskoj agendi. 

Eksperti su odabrani putem transparentnog i konkurentnog procesa i rade u područjima kao što su reforma zakona o radu, ekonometrije i strateških komunikacija.  Ne mogu vam dati detalje ugovora zbog internih ograničenja, koja vrijede i za sve naše druge projekte.  Međutim, sve dok nam vlade budu pokazivale da su voljne da prave značajan napredak u implementaciji ovih reformi, nadam se da ćemo mi biti u mogućnosti da im nastavimo pružati podršku.

Nakon svega, mislite li da će biti izbora u Mostaru? Vi i američka ambasadorica ste direktno etiketirali glavne krivce za haos u gradu na Neretvi, a to su SDA i HDZ BiH? Šta Mostarci imaju od toga što ste ih Vi direktno prozvali i optužili kada se stvari ne miču sa mrtve tačke. Nacionalizam se još više pojačava. Više je nego očigledno da SDA i HDZ BiH ne žele da odstupe sa svojih početnih pozicija. Kako da u toj situaciji se onda išta uradi, a do izbora je ostalo mjesec i po?

FERGUSON: Izbori u Mostaru se moraju održati!  Ja sam duboko razočaran što je propušten rok koji je Centralna izborna komisija dala za održavanje lokalnih izbora 2. oktobra.  Ali, američka ambasadorica i ja smo još uvijek odlučni u tome da će se izbori održati ove godine.  Građanima Mostara je već predugo uskraćeno njihovo demokratsko pravo.  Razgovori sa ključnim strankama se nastavljaju i mi očekujemo da će oni pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromis.

Nakon Brexita, kakvo je stanje u Velikoj Britaniji. Počev od političke situacije, sa posebnim akcentom na ekonomiju. Da li se odluka o napuštanju EU ( velikog ekonomskog tržišta) počela već odražavati na uvoz odnosno izvoz Vaše zemlje?

FERGUSON: Da počnem odgovor sa par važnih stavki. Prvo, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje istinski globalni igrač.  Mi smo stalna članica Vijeća sigurnosti UN, NATO, G7, G20 i Commonwealtha.  I, za sada, ostajemo puni i aktivni član Evropske unije, sa svim pravima i odgovornostima koje to članstvo uključuje.  Drugo, naša zemlja ostaje otvorena za poslovanje. 

Danas smo jedna od najjačih i najnaprednijih ekonomija u svijetu, sa najvišom stopom zaposlenosti u našoj istoriji, niskom i stabilnom inflacijom i rastućim realnim primanjima.  London se smatra vodećim finansijskim centrom u svijetu i imamo najveći udio na tržištu finansijskih usluga u svijetu.  Također imamo vodeće mjesto u polju osiguranja, i kompjutersko-informatičkih usluga.

Diljem svijeta promoviramo Britaniju i skinuli smo kočnice na promociji naše trgovine – promoviramo Ujedinjeno Kraljevstvo kao mjesto za biznis i trgovinu, privlačenje investicija i, s vremenom, pregovaranje trgovinskih sporazuma.  Već postoji određeni broj pozitivnih znakova koji govore da Brexit možemo učiniti uspješnim.  Primjera radi  – u julu je japanska tehnološka firma Softbank najavila rekordu inesticiju od 24 milijarde funti u Ujedinjeno Kraljevstvo kupovinom proizvođača mikroprocesora ARM.

Ovo je novo poglavlje za Britaniju i moguće je da će biti određenih turbulencija u mjesecima ispred nas.  Ali mi smo spremni da se sa jake pozicije suočimo sa onim što budućnost donosi.


(NAP/MOJportal)