BiH nije država, Republika Srpska jeste
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska država, ocijenivši da to što je osporavaju, govori koliko je zapravo važna
Tekst: A A AMilorad Dodik
BiH nije država, Republika Srpska jeste

Objavljeno 08.01.2016 u 18:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska država, ocijenivši da to što je osporavaju, govori koliko je zapravo važna.

Dodik je istakao da "bez te države, Srbi na ovim prostorima, čija je želja da žive u miru, nemaju nikakve šanse".

"Srbi se bez Republike Srpske ovdje ne bi zadržali više od dvadesetak godina, jer većina ne bi prihvatila BiH. Zato je borba za Republiku Srpsku bazičan interes svih nas koji ovdje živimo. Rešublika Srpska mora biti voljena i onda kada u njoj nije sve baš najbolje", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike 9. januarom, on je upitao otkud pravo sudu da sa tri glasa stranaca i dvojicom bošnjačkih sudija preglasaju ostale sudije i donesu odluku.

"Suština je da moramo da imamo zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je on bez toga karikatura. Nisam spreman da prihvatim da tri stranca i dva Bošnjaka donose odluke za Republiku Srpsku. Ta borba će tek da bude nastavljena", najavio je predsjednik RS.

Komentarišući ocjene predstavnika medjunarodne zajednice da svojim djelovanjem urušava Dejtonski sporazum, a time i RS, Dodik je rekao da je to "izmišljena priča, u kojoj oni koji su masovno rušili Dejtonski sporazum, namećući zakone, sada hoće novim pristupom da kažu da se moraju sa njim obračunati, jer navodno on ruši Dejton".

"Ja ne rušim Dejton, oni su ga već poprilično urušili. Ja se borim za Dejton i istrajaću u toj borbi. BiH ne može egzistirati na nasilju međunarodnih predstavnika. Dok živim, boriću se za Republiku Srpsku", kazao je Dodik.

Dodik je ocijenio da BiH kao zemlja ne može dugoročno opstati, jer njen opstanak nema realnog osnova.

"BiH nije okvir u kome Republika Srpska može da bude slobodna i da se razvija. Jačanje centralističkog modela BiH je direktno urušavanje Republike Srpske i na to nikada neću pristati. Mnogi ljudi ovde ne razumiju nijanse, a nijansa i jeste u tome da BiH nije država", kazao je predsednik RS

 


(N1/MOJportal)