Autoput kroz Republiku Srpsku gradit će Kinezi
Ministar saobraćaja u RS-u Neđo Trninić i direktor „Autoputevi“ Dušan Topić borave u službenoj posjeti Kini, gdje razgovaraju sa potencijalnim partnerima koji bi gradili autoput kroz RS
Tekst: A A ABanja Luka
Autoput kroz Republiku Srpsku gradit će Kinezi

Objavljeno 05.06.2015 u 17:22

Ministar saobraćaja u RS-u Neđo Trninić i direktor „Autoputevi“ Dušan Topić borave u službenoj posjeti Kini, gdje razgovaraju sa potencijalnim partnerima koji bi gradili autoput kroz RS, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Iz Vlade RS-a je saopćeno kako Trninić i Topić borave u Makau, gdje se održava 6. Forum o finansiranju i izgradnji međunarodnih infrastrukturnih projekata. Delegacija iz RS-a sastala se sa nekoliko delegacija kompanija koje su već prisutne u regionu na važnim projektima.

- Naročito nam je zanimljiv projekat izgradnje autoputa Banja Luka – Mliništa, koji će dalje ići preko Federacije BiH i Hrvatske do Splita.

Pregovori sa kineskim partnerima započeli su još 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja predstavlja nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška – Banja Luka, u pravcu juga - rekao je Trninić, dodajući da je procjenjena vrijednost prve faze izgradnje ovog autoputa 600 miliona eura.


(NAP/MOJportal)