Izložba kao podsjetnik na noć kada je izgorjelo nacionalno blago
U holu sarajevske Vijećnice danas je postavljena izložba 'Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH - Vijećnica 22 godine poslije'
Tekst: A A AVijećnica 22 godine poslije
Izložba kao podsjetnik na noć kada je izgorjelo nacionalno blago

Objavljeno 25.08.2014 u 15:34

U holu sarajevske Vijećnice danas je postavljena izložba "Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH - Vijećnica 22 godine poslije", javlja Anadolu Agency (AA).

U noći sa 25. na 26. august 1992. godine, u vatrenoj stihiji, od projektila ispaljenih sa agresorskih položaja, izgorjelo je 90 posto književnog fonda koji je čuvan unutar Vijećnice.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina za AA je kazao kako je priča o zapaljenoj biblioteci tužna i nakon 22 godine.

"Izložba je postavljena ovdje i njom smo željeli svima pokazati dio književne građe koji nije nastradao u požaru. Tu su specijalne kolekcije, rukopisi, knjige... Ovo je dio koji je spašen od vatrene stihije. Ovdje su izloženi vrlo vrijedni historijski eksponati koji govore o kontinuitetu BiH i o kulturi i tradiciji ljudi", kazao je Ovčina.

Govoreći o izložbi koja je postavljena danas, Ovčina je kazao kako je planirano da ona bude izložena samo jedan dan, ali da će zbog zahtjeva javnosti pokušati omogućiti da ona bude postavljena u toku cijele sedmice.

"Da imamo ključ mi bismo to već uradili, ali ga mi nemamo. U sporu smo u vezi s tim pa ćemo pokušati da to omogućimo svim zainteresovanima",
dodao je Ovčina.

Brojni su građani koji svakodnevno posjećuju ovaj kulturno-historijski objekat. Prema riječima direktora NUBBiH-a, Vijećnica je simbol stradanja i postala je planetarni simbol urbicida.

"Mislim da nema turiste koji je došao u Sarajevo, a da nije posjetio Vijećnicu. Mi poštujemo ovaj arhitektonski dio Vijećnice, ali mislimo da je ona prvenstveno simbol stradanja knjige," rekao je Ovčina i napomenuo da je u Vijećnici za samo nekoliko sati izgorjelo dva miliona knjiga i 300 rukopisa koji su bili od neprocjenjive vrijednosti.

Ovčina je dodao kako je vrlo važno da se Vijećnica spominje i da je to odnos prema prošlosti iz koje izvlačimo pouke za budućnost.

"Danas smo ovdje govorili o onome što je bilo, ali prije svega poruka je da gledamo u budućnost, da gradimo našu kulturu",
zaključio je.

Među brojnim turistima i građanima Sarajeva koje smo danas zatekli u holu Vijećnice je i Duško Toholj, bibliotekar koji je u Vijećnici radio 25 godina. Sa tugom se prisjetio noći s 25. na 26. august 1992.

"Te noći sam bio kod kuće. Ujutru mi je komšija rekao da gori Vijećnica. Tada je bila zabrana i ja sam krenuo pješke prema Vijećnici. Spašavali smo knjige te noći. Sve je bilo u plamenu",
prisjetio se Toholj najtežeg dana postojanja Vijećnice.

Toholj je rekao kako je više od pola života proveo u prostorijama Vijećnice. Najradosniji dan u njegovom životu, kako je kazao, je bio dan kada je Vijećnica ponovo otvorena.

"Osjećao sam se kao majka kada prilazi svom djetetu nakon toliko godina", kazao je Toholj.

FotoAA


(AA/MOJportal)