Godinama mještani Todorova kraj Velike Kladuše žive u strahu od "uklete kuće" iz koje se, navodno, noću čuju zastrašujući zvukovi, krici i stravični jauci
Tekst: A A ATodorovo kod Velike Kladuše
'Kuća duhova' iz koje se čuju zastrašujući zvuci i stravični jauci

Objavljeno 20.11.2013 u 22:18

Godinama mještani Todorova kraj Velike Kladuše žive u strahu od "uklete kuće" iz koje se, navodno, noću čuju zastrašujući zvukovi, krici i stravični jauci.

Stari grad Todorovo nekad je bio najveći grad u cazinskoj Krajini. Danas na to podsjećaju samo ostaci ruševina starog grada. Ono po čemu je Todorovo danas poznato je "kuća zlih duhova" koja se nalazi na raskrsnici sela. Sva vrata i prozori kuće zatvoreni su daskama, a mještani se boje uopće prolaziti tuda. Uvjereni su da je kuća ukleta zbog njene mračne prošlosti.

Po kazivanju starosjedioca, nekad je na tom mjestu bilo groblje. Krajem 19. stoljeća imami su planirali  sagraditi veliku kuću koja je trebala biti škola. Međutim, nakon što su hodže raširili šatore i proveli na tom mjestu nekoliko noći, iznenada su u tišini i vidno uznemireni zauvijek otišli iz Todorova. Tako barem kaže legenda.

Kako pamti 81-godišnji Kadir Ibričić, inče najstariji mještanin, prva kuća na "ukletim temeljima" sagrađena je početkom prošlog stoljeća. Srušena je u Prvom svjetskom ratu, da bi krajem Drugog svjetskog rata izgorjela do temelja.

Tokom Drugog svjetskog rata imanje je kupio Husein Bašić i na istom mjestu podigao novu kuću. Ni ona nije bila dugog vijeka i do temelja je izgorjela kada su je Nijemci u povlačenju, iz samo njima poznatih razloga, zapalili… - govori Kadir Ibričić.

Huseinov brat Hasan odlučio je tu sagraditi novu kuću od čega ga je porodica odgovarala govoreći mu kako je mjesto ukleto. Hasan ih nije poslušao.

'Nakon što je opet sagrađena i namještena, tokom rata u BiH vojnici su zauzeli to područje i iz kuće odnijeli namještaj i porazbijali stakla. Dugo nitko nije uselio, niti je tu prenoćio zbog priča o prokletstvu tog mjesta. Zbog te kuće vjerujem da postoje duhovi', kaže Kadir.

Sulejman Bašić sjeća se kako je odgovarao svog bratića da na tom mjestu sagradi kuću. Za duhove, kaže, nije siguran, ali da je mjesto na neki način ukleto, u to je potpuno siguran.

'Ova kuća je vlasništvo mog bratića Huseina Bašića koji je umro odmah nakon što ju je izgradio. Husein i njegovi roditelji na tom mjestu su gradili kuće koje su uvijek bile srušene ili se nešto čudno događalo s njima, a ovo je četvrta kuća koja je tu sagrađena na istim temeljima i isto se ponavlja', priča Sulejman i dodaje da je kuća odavno nazvana "kućom duhova" jer je najvjerovatnije ukleta, piše 24sata.

Tokom rata u BiH u mjestu Todorovo bila je crta razgraničenja Petog korpusa Armije RBiH i vojske Fikreta Abdića. Priča se da se kuća koristila kao zatvor i da su u njoj ubijeni brojni nevini ljudi, te da njihove duše ne mogu naći spokoj.

Ljudi govore da se iz nje čuju zvukovi, lupetanje, krikovi, plač i slično. Najvjerojatnije su to golubovi, ali opet ima tu nešto s tim mjestom i tom kućom - zaključuje Sulejman Bašić.


(MOJportal)