Masovna grobnica Tomašica krije posmrtne ostatke na stotine osoba
Na lokalitetu rudnika Tomašica kod Prijedora istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) danas su nastavili potragu za, kako se, pretpostavlja velikim brojem ubijenih koji se nalaze u ovoj grobnici, a čije postojanje je otkrio bivši pripadnik Vojske Republike Srpske
Tekst: A A AIstražitelji
Masovna grobnica Tomašica krije posmrtne ostatke na stotine osoba

Objavljeno 10.09.2013 u 14:56

Na lokalitetu rudnika Tomašica kod Prijedora istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) danas su nastavili potragu za, kako se, pretpostavlja velikim brojem ubijenih koji se nalaze u ovoj grobnici, a čije postojanje je otkrio bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Direktor Instituta Amor Mašović kazao je za Anadolu Agency (AA) da se još uvijek utvrđuju dimenzije grobnice, te da još nije započelo iznošenje tijela.

On je kazao kako se još uvijek ne može reći da li se u grobnici nalazi nekoliko desetina ili nekoliko stotina tijela, ali da se sigurno radi o jednoj od većih masovnih grobnica u protekloj deceniji.

Mujo Begić, šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH, koji se nalazi na terenu, rekao je za AA kako će se sutra u iskopavanje grobnice biti uključene i dodatne mašine, jer se tijela stradalih nalaze na velikoj dubini.

''Ne možemo govoriti o broju žrtava. Mi znamo nepobitne činjenice, a to je da je na ovu lokaciju dovezeno otprilike preko 900 posmrtnih ostataka žrtava. Dio tijela je izmješten, grobnica je opljačkana još 1993. godine. Našli smo ranije oko 310 tijela na lokalitetu Jakarina Kosa. Ostatak tijela je, vjerujemo, tu, ali teško je bilo šta u ovom trenutku reći'', kazao je Begić.

Uzme li se u obzir broj tijela koji su dovezena u rudnik Tomašica, kao i to koliko ih je pronađeno na drugim lokacijama, postoji mogućnost da ova grobnica krije posmrtne ostatke do 600 tijela. No, to tek trebaju potvrditi iskopavanja koja su toku.

Begić je kazao da su istražitelji došli do tijela, te da će do kraja sedmice započeti s izvlačenjem tijela.

Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u prijedorskim logorima i drugim lokacijama u okolici tog grada. 


(AA/MOJportal)