Šemsudin Mehmedović  pušten na slobodu
Više od devet sati nakon što su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Sarajevu, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pušten je na slobodu danas oko 18 sati, potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) odvjetnica Senka Nožica, koja je angažirana kao Mehmedovićev pravni savjetnik
Tekst: A A ANakon kriminalističke obrade
Šemsudin Mehmedović pušten na slobodu

Objavljeno 19.07.2013 u 18:38

Više od devet sati nakon što su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Sarajevu, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pušten je na slobodu danas oko 18 sati, potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) odvjetnica Senka Nožica, koja je angažirana kao Mehmedovićev pravni savjetnik.

''SIPA je dostavila materijale i gospodina Mehmedovića dovela pred državnog tužioca. Tužilac je od njega uzeo izjavu u vezi s istragom koju protiv njega vodi. Nakon toga državni tužilac je rekao: ''Slobodni ste, neću predlagati pritvor''. Ako postupak bude išao dalje Mehmedović će se  braniti sa slobode i to je sve što zasad znamo'', rekla je Nožica

Naglasila je kako pritvor Mehmedoviću nije mogao biti određen jer nema dovoljno dokaza.

Dodala je kako sa Mehmedovićem još nije uspjela detaljnije razgovarati. Kada se sve smiri, rekla, je razmotrit će se i mogućnost pokretanja postupaka.

Mehmedović se smatra odgovornim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali iz SIPA-e nisu mogli potvrditi da su i Mehmedovića jutros uhapsili po nalogu Tužiteljstva BiH.

Tokom istrage, kazala je Jozić, potvrđeni su osnovi sumnje da su pripadnici SJB Tešanj po naredni načelnika, što je u to vrijeme bio upravo Mehmedović , hapsili lica srpske nacionalnosti i privodili ih u službene prostorije, te da su tom prilikom počinjeni ratni zločini.

''Prilikom zadržavanja civila, po nalogu imenovanog načelnika, ispitivani su. Primjenom fizičkog i psihičkog nasilja dolazilo se do iskaza na osnovu kojih su neka lica osuđivana i na kazne do 12 godina'', kazala je Jozić.

Šemso Mehmedović  je član i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije od 1990. godine. Od 1991. do 1993. godine bio je načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Poslije rata postaje i ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zatim političku karijeru nastavlja kao zastupnik u federalnom i Parlamentu BiH.


(Anadolija/MOJportal)