Penzioneri u FBiH traže povećane penzija za 10 posto
Troškovi života proteklih pet godina povećani su za više od 100 posto, tako da do septembra penzije moraju biti povećane za deset posto
Tekst: A A APrijete masovnim protestima
Penzioneri u FBiH traže povećane penzija za 10 posto

Objavljeno 26.06.2013 u 08:53

Troškovi života proteklih pet godina povećani su za više od 100 posto, tako da do septembra penzije moraju biti povećane za deset posto, dogovoreno je na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, koja je održana 20. juna. 

Ako se to ne desi, 383.000 penzionera, koliko ih ima u Federaciji BiH, izaći će na proteste, kazao je za „Dnevni avaz" Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza penzionera FBiH.

Penzioneri su povećanje penzija očekivali do kraja juna, kako je s nadležnima bilo dogovoreno, jer imamo najniže penzije u poređenju sa susjednim državama. No, to se još nije desilo.

"Zbog toga smo sazvali sjednicu na kojoj je raspravljano o povećanju penzija", kaže on. 

"Dogovoreno je da, ako se to ne desi, mi izlazimo ulicu. Već smo formirali štab koji će pripremati proteste. Imamo uvjeravanja da bi naši zahtjevi mogli biti ispunjeni do tog roka. Čak smo i Vladi FBiH uputili zahtjev da primi našu delegaciju koja će ih upoznati s veoma teškim položajem penzionera i koja će tražiti poboljšanje našeg statusa" - kaže Rapa.


(Fena/MOJportal)