U Zagrebu parafirani ugovori između BiH i Hrvatske
U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulira pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dvije zemlje, od 1. jula kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica EU
Tekst: A A AMS BiH
U Zagrebu parafirani ugovori između BiH i Hrvatske

Objavljeno 12.06.2013 u 20:43

U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulira pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dvije zemlje, od 1. jula kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica EU.

Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao što je javnosti poznato, postojao je problem oko neusvajanja Odluke o novom šefu delegacije od strane Predsjedništva BiH. Međutim, Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići ovaj problem.

Naime, uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.

Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri, biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će u ime BiH iste potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1.jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.  


(MOJportal)