Međunarodna zajednice ne bi smjela 'prati' ruke od FBiH
Potrebno je što prije krenuti s reformom Federacije BiH i u tom je procesu potrebna pomoć međunarodne zajednice
Tekst: A A ADamir Mašić
Međunarodna zajednice ne bi smjela 'prati' ruke od FBiH

Objavljeno 25.04.2013 u 14:06

Potrebno je što prije krenuti s reformom Federacije BiH i u tom je procesu potrebna pomoć međunarodne zajednice, čulo se na današnjem okruglom stolu na temu "Reforma FBiH" koje je predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH u saradnji s CCI-jem organizovalo u Mostaru.

"FBiH je bolesno društvo... i vrijeme je da se donese prvi civilni i proevropski ustav kojim bi se stimulisao proces euroatlantskih integracija", kazao je Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru.

Dodao je kako je u tom procesu potrebna pomoć međunarodne zajednice kako ne bi BiH ostala posljednja "crna rupa" u Evropi.

"Međunarodna zajednica bi pogriješila kada bi se izvukla ", upozorio je Lasić, inače član stručne grupe za reformu FBiH koju je formirala ambasada SAD-a u BiH.

On je kazao kako je ta grupa pri kraju analize izrade i preporuka koja će biti osnova za održavanje konferencije sredinom maja u Sarajevo, a na kojoj će se predložiti sugestije o promjenama Ustava FBiH.

Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a BiH i federalni ministar obrazovanja i nauke FBiH, u svome je obraćanju kazao kako međunarodna zajednice ne bi smjela prati ruke od FBiH, jer drži kako je međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti za sadašnje stanje.

Po njegovu mišljenju, FBiH prije svega bi treba biti funkcionalna i decentralizovana, ali ne kao što je to do sada.

"FBiH treba biti decentralizovana, ali ne s ovoliko decentralizovanosti kao do sada jer sad praktično unutar države imamo deset poludržava", kazao je federalni ministar.

Istaknuo je, kao i svi ostali sudionici okruglog stola, da je reforma Federacija u BiH put ka reformi cijele BiH.

Potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž u svome je obraćanju poručio kako u BiH trenutno ne postoji veći politički prioritet od reforme Federacije BiH, te da se do tog rješenja ne može bez partnerskog odnosa ključnih međunarodnih čimbenika, ali i bez promjena u odnosima političkih stranaka u FBiH

"Uvijek je iz FBiH dolazila pozitivna energija, a sada se govori da je ovaj entitet problem za BiH. Ono što trebamo je da vratimo tu pozitivnu energiju te pokazati kako je moguće hrabro krenuti u reformu FBiH. Imamo pravo na demokratski ustav i doći će vrijeme za to, samo je potrebno raditi na tome da do toga što prije dođe“, kazao je Raguž, koji je napomenuo kako će FBiH biti funkcionalna, racionalna, pravedna i evropski decentralizirana u funkciji građana, a ne određenih političkih elita.

U sklopu današnjeg okruglog stola upriličena je i prezentaciji rezultata istraživanja u okviru izrade studije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a koju za Fondaciju Konrad Adenauer radi skupina priznatih domaćih i stranih stručnjaka.

Na tu temu, je, između ostalih govorio, potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž poručivši kako se "o položaju Hrvata u BiH ne treba tabuizirati i stavljati u negativne kontekste i stereotipe, već se fokusirati da je ključ rješenja ovog pitanja ustvari ključ rješenja za BiH".

"Duboko sam svjestan da se hrvatsko pitanje ne može riješiti separatno, već samo u okviru rješavanja cijele BiH u interesu svih naroda i građana", kazao je Raguž.

Sabina Wolkner, direktorica predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH izrazila je zadovoljstvom odazivom i interesom za današnji okrugli stol te je kazala da je to pokazatelj da postoji konstruktivna želja svih da s priča o reformi Federacije BiH.

"Ovo je samo početak. Važno je prvo poslati poruku, a onda idemo u implementaciju predloženih rješenja kako bi BiH mogla ići naprijed u svoju evropsku budućnost“, kazala je Wolkner.


(Fena/MOJportal)