Udružene penzionera vojnih osiguranika podržava uvođenje u zakon 4.211 otpuštenih vojnika
Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH donio je odluku kojom podržava uvođenje u pravo, odnosno u Zakon ukupno 4.211 otpuštenih vojnika-pripadnika Oružanih snaga BiH
Tekst: A A AIsmet Harbinja
Udružene penzionera vojnih osiguranika podržava uvođenje u zakon 4.211 otpuštenih vojnika

Objavljeno 05.03.2013 u 12:14

Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH donio je odluku kojom podržava uvođenje u pravo, odnosno u Zakon ukupno 4.211 otpuštenih vojnika-pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH).
 
Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik Udruženja Ismet Harbinja, navodeći, istovremeno, da se jedinstveni zakon o penzionisanju ne može donijeti, "jer postoje različiti zakoni koje bi onda trebalo ukinuti, među kojima su Zakon o PIO bivše SFRJ, Zakon o OS, te Zakon (4.211), kojim su objedinjene uredbe o povoljnijem penzionisanju...".

Ustvrdio je, nadalje, da Vlada FBiH hoće da poništi zakon kojim su objedinjene spomenute uredbe i da penzionerima vojnim osiguranicima umanji penzije te na njihov račun uvede nove korisnike.

Harbinja smatra da neće biti moguće donijeti jedinstveni zakon, "jer bi se njime prekršili mnogi zakoni, te bi Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH bilo prinuđeno poduzeti sva dozvoljena sredstva da osujeti njegovo usvajanje u Parlamentu FBiH".

U međuvremenu, saopćenjem za javnost se oglasio Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH u kojem se izražava bojazan da će donošenjem "novog" zakona doći do daljnjeg smanjenja penzija osiguranika čije interese  Savez zastupa. 

Kako se navodi, predviđene kategorije koje bi se trebale naći u jedinstvenom zakonu penzionisane su po nekoliko zakona - Zakona o demobilisanim boracima, Zakonom o pravima boraca, invalida i članova porodica i tri uredbe Vlade Federacije BiH iz 2000., 2004. i 2006.godine – Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu po povoljnim uvjetima... 

"Posebno zabrinjava namjera da se u jedinstven Zakon pokušavaju „ugurati“ i na isti način rješavati osnovni parametri za izračun visine penzije i izvori finansiranja za vojne osiguranike (prekinut radni odnos radi povoljnog penzioniranja zbog smanjenja vojnih efektiva u BiH) i osobe koje su penzionirane po zakonima, odnosno demobilisirane borce koji nisu u stalnom radnom odnosu"
- navodi se u saopćenju. 

U Savezu udruženja vojnih penzionera u FBiH smatraju da se pokušava potpuno zanemariti uplata po osnovu PIO doprinosa i u suprotnosti s općim Zakonom o PIO u FBiH ukinuti (retroaktivno) status vojnog osiguranika, te drastično smanjiti primanja dosadašnjih korisnika, mada su oni već pretrpjeli smanjenje na osnovu primjene Zakona o uštedama od 15 posto. 


(Fena/MOJportal)