Bakir dovodi suprugu na čelo Opće bolnice
Sebija Izetbegović Seka, donedavna šefica Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glavna je kandidatkinja za direktoricu Javne ustanove Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'
Tekst: A A ADirektorska fotelja
Bakir dovodi suprugu na čelo Opće bolnice

Objavljeno 13.02.2013 u 07:54

Sebija Izetbegović Seka, donedavna šefica Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glavna je kandidatkinja za direktoricu Javne ustanove Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', saznaje Dnevni avaz.

Takvu odluku u SDA donijeli su nakon što im je propao plan da Izetbegović postave na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Navodno je za njeno postavljenje na čelo Opće bolnice odluku donijela i Grupa za zdravstvo i javno zdravstvo Savjeta SDA, a podršku je prije nekoliko dana dao i Kantonalni odbor te stranke.

I Vlada Kantona Sarajevo, okupljena oko SDA i njenih satelita, jučer je krenula u pravcu konačnog imenovanja Sebije Izetbegović. Tako je na jučerašnjoj sjednici razriješila stare te imenovala novog predsjednika i članove Upravnog odbora bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'.

Na čelo UO postavljen je Halid Ganija, načelnik PU Novo Sarajevo, a članovi su Maja Pašić-Kulenović, Ismet Gavrankapetanović, Eldin Bešlagić i Ranko Čović, od kojih su većina iz SDA.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić kazao je, između ostalog, da je UO smijenjen jer ga je imenovala Vlada u tehničkom mandatu koja nije mogla donositi takve odluke. Kada je u pitanju imenovanje direktora ove bolnice, Lokmić je istaknuo da je Bakiru Nakašu mandat istekao u februaru te da je UO raspisao konkurs za izbor novog direktora.

'Konkurs je otvoren do kraja naredne sedmice, a još ne znam ko se prijavio. Što se tiče priča o kandidatima za novog direktora, čuo sam da se govori o 20 imena, među kojima je i Sebija Izetbegović', rekao je Lokmić.

Prije nego što je Izetbegović izrazila želju za direktorskom foteljom, navodno su u SDA još jedan mandat obećali Bakiru Nakašu. Međutim, predomislili su se.

Nakon što je ovih dana Nakaš otputovao u Hag da svjedoči u Tribunalu, iskoristili su njegovo odsustvo i skrojili novi plan.

Nakaš je jučer poručio da za sada ne može komentirati novonastalu situaciju. U Općoj bolnici kratko je rečeno da se i on namjerava prijaviti na konkurs te da je u nekoliko navrata javno govorio da ima želju nastaviti raditi, piše Avaz.

Smijenjeni članovi UO prava će tražiti na sudu

Dragan Stevanović, potpredsjednik UO Opće bolnice, kojeg je Vlada jučer smijenila, kazao je da smijenjeni članovi još imaju rješenje Vlade o imenovanju u Odbor.

'Postavljeni smo u skladu sa zakonom na četiri godine. Ja još nemam nikakvo rješenje o smjeni. Ali, ako se ispostavi da smo smijenjeni, svoja prava tražit ćemo na sudu, da vidimo na kojem zakonu je ta smjena zasnovana. Očekujemo da sud njihovu mjeru stavi van snage sve dok se ne utvrdi zakonitost postupka ',
rekao je Stevanović.


(MOJportal)