Princ Harry na meti britanskih džihadista
Talibani su nakon napada na vojnu bazu u Afganistanu u kojoj je raspoređen britanski princ Harry saopštili da je on i dalje meta njihovih napada, ali da mu opasnost sada prijeti od britanskih državljana obučenih da ga ubiju
Tekst: A A AAfganistan
Princ Harry na meti britanskih džihadista

Objavljeno 24.09.2012 u 17:48

Talibani su nakon napada na vojnu bazu u Afganistanu u kojoj je raspoređen britanski princ Harry saopštili da je on i dalje meta njihovih napada, ali da mu opasnost sada prijeti od britanskih državljana obučenih da ga ubiju.

Portparol talibana Kari Jusef Ahmadi rekao je britanskom dnevniku Daily Star  da imaju nekoliko hiljada napadača spremnih da svoj život daju ta poslanika Muhameda i ubiju princa Harryja.

"To je naša namjera. Naši saborci dolaze iz raznih zemalja svijeta, od Engleske do Pakistana. Položiće svoj život kako bi svijet vidio naš bijes. Britanski i američki osvajači nisu dobrodošli u ovu zemlju i moraju otići", rekao je Ahmadi.

Britanski mediji navode da nije tajna da talibani regrutuju strane državljane radi obuke u Afganistanu, jer je nekoliko zarobljenih boraca bilo iz Evrope i SAD.

Međutim, ovo je prva direktna sugestija da bi britanski državljani mogli biti upotrijebljeni za samoubilačku misiju protiv princa.

Princ Harry je preživio talibanski napad na kamp Bastion 14. septembra, gdje je trenutno raspoređen na četiri mjeseca. Iako nisu uspjeli u svojoj namjeri da ubiju britanskog princa, talibani su saopštili da su odnijeli moralnu pobjedu, jer su ubili dva strana vojnika i uništili ili oštetili osam američkih borbenih aviona.

Šteta pričinjena tokom napada procijenjena je na 200 miliona dolara. To je bio početak nove talibanske kampanje pod nazivom "Operacije Harry" kojima je meta britanski princ.


(Srna/MOJportal)