Ne prihvatamo da naše utakmice budu mjesto izražavanja mržnje
Iz sedmice u sedmicu smo svjedoci neprimjerenog navijanja na utakmicama širom BiH. Žao nam je što smo i jučer naišli na neprimjerena skandiranja. Spominjanje srebreničke tragedije na način koji ne želimo ni ponoviti je za svaku osudu
Tekst: A A AFK Željezničar
Ne prihvatamo da naše utakmice budu mjesto izražavanja mržnje

Objavljeno 20.09.2012 u 20:30

FK Željezničar pobjedom nad Slobodom u Mrkonjić- Gradu uspješno je krenuo u odbranu trofeja pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine. 

U saopćenju tima s Grbavice ne kriju zadovoljstvo konačnim ishodom i plasmanom u osminu finala, kao i gostoprimstvom FK Sloboda. 

Međutim, određenih zamjeki imaju na ono što se moglo čuti na tribinama.

"Iz sedmice u sedmicu smo svjedoci neprimjerenog navijanja na utakmicama širom BiH. Nedavno smo i sami bili kažnjeni zbog takvih ispada dijela naših navijača i tim povodom smo izdali saopćenje. Žao nam je što smo i jučer naišli na neprimjerena skandiranja. Spominjanje srebreničke tragedije na način koji ne želimo ni ponoviti je za svaku osudu. Ipak, uporedo s ovom osudom postupka dijela publike, želimo pohvaliti i pravovremenu reakciju lokalnih organa reda", stoji u saopćenju.

Također, smatraju da je nedopustivo da se ovakve stvari konstantno ponavljaju. 

"Isto kao što nismo bježali od naše odgovornosti zbog dešavanja na nekim utakmicama ili od nama izrečenih kazni, tako ovom prilikom pozivamo N/FSBiH da i u budućnosti ostane dosljedan u ovoj praksi. Ovakvo i svako slično ponašanje, kako na našim utakmicama, tako i na utakmicama drugih klubova mora biti kažnjeno. FK Željezničar postoji zbog ljudi i za ljude koji vole sport i ne prihvatamo da naše utakmice budu mjesto izražavanja bilo kakvih povika mržnje koji nemaju vezu s dešavanjima na sportskom terenu. Motivi i razlozi takvog navijanja uopće nisu bitni. Te pojave su jedan od osnovnih razloga za sve manji broj gledalaca na bh. stadionima i, kao takve, su bolest domaćeg sporta u cjelini."

U ovom slučaju, kada organizatori poduzmu odgovarajuće mjere, moraju odgovarati pojedinci. U onim, pak, ozbiljnijim situacijama moraju odgovarati i sami klubovi. 

"Shvatamo da mi, kao najveći bh. klub i klub s najboljim navijačima, predstavljamo idealan primjer javnosti kada se dođe do kažnjavanja. Ponavljamo da ne bježimo od dijela odgovornosti za ono što se dešava na našim utakmicama. Ipak, ne želimo da budemo žrtveno janje koje služi isključivo toj svrsi. Želimo da kazne imaju stvarni efekat. Jedino tako se svi zajedno možemo izboriti da se iz našeg sporta izbace elementi kojima tu nije mjesto. Ukoliko želimo naprijed, a vjerujemo da nam je to zajednički cilj, moramo se dosljedno i zajednički boriti s pojavama poput ovih", navodi se u saopćenju FK Željezničar.


(Fena/SPORTportal)