Yoko Ono će dodijeliti nagradu za mir grupi Pussy Riot
Nagradu 'LennonOno' za mir Yoko Ono je ustanovila 2002. godine u sjećanje na borbenost svoga supruga. Dodjeljuje se svake dvije godine osobama koje rade za mir u svijetu
Tekst: A A AAmnesty International
Yoko Ono će dodijeliti nagradu za mir grupi Pussy Riot

Objavljeno 20.09.2012 u 09:48

Udovica Johna Lennona, Yoko Ono će dodijeliti u petak u New Yorku svoju nagradu za mir 'LennonOno' članicama grupe Pussy Riot koje su tenutno u zatvoru u Rusiji, saopćio je u srijedu Amnesty International.

Nagrada će biti uručena Pjotru Verzilovu, suprugu Nadije Tolokonikove, jedne od tri mlade žene iz punk grupe koje je rusko pravosuđe u augustu osudilo zbog 'huliganizma' i 'poticanja na vjersku mržnju'.

Ceremonija će se održati u New Yorku deset dana prije početka suđenja po žalbi mladih žena, koje su osuđene na dvije godine logora zbog 'molitve' uperene protiv Vladimira Putina.

Suđenje treba da počne 1. oktobra u Moskvi.

"Zahvaljujem Pussy Riot za njihovu akciju kojoj je cilj da donese slobodu izražavanja svim ženama", navela je Yoko Ono u saopćenju.

Dodjeli nagrade će prisustvovati Suzanne Nossel, direktorica američke sekcije Amnesty Internationala.

Nagradu 'LennonOno' za mir Yoko Ono je ustanovila 2002. godine u sjećanje na borbenost svoga supruga. Dodjeljuje se svake dvije godine osobama koje rade za mir u svijetu.


(Fena/MOJportal)