Hezbollah zakazao proteste širom Libana
Vođa libanske šiitske grupe Hezbollah Hassan Nasrallah pozvao je građane da širom Libana održe proteste zbog videa snimljenog u SAD-u, a u kojem se vrijeđa poslanik Muhammed, navodeći da SAD mora biti smatran odgovornim za stvaranje razdora između muslimana i kršćana
Tekst: A A AZbog filma o poslaniku Muhammedu
Hezbollah zakazao proteste širom Libana

Objavljeno 17.09.2012 u 08:55

Vođa libanske šiitske grupe Hezbollah Hassan Nasrallah pozvao je građane da širom Libana održe proteste zbog videa snimljenog u SAD-u, a u kojem se vrijeđa poslanik Muhammed, navodeći da SAD mora biti smatran odgovornim za stvaranje razdora između muslimana i kršćana, javio je Reuters.

"Zakazujemo proteste u pet sati u južnim predgrađima Bejruta", rekao je generalni sekretar Hezbollaha Nasrallah u televizijskom obraćanju.

"Muslimani i kršćani moraju ostati smireni, kako među njima ne bi došlo do razdora. Oni koji su odgovorni za taj film počevši od SAD.a, moraju biti smatrani odgovornim", dodao je on.

"Cijeli svijet treba vidjeti vaš bijes na licima, u vašim pesnicama i povicima", rekao je Nasrallah.

On je govorio nekoliko sati nakon što je Papa Benedikt XVI bio u historijskoj trodnevnoj posjeti Libanu, u kojoj se pomolio i rekao da lideri na Bliskom istoku trebaju raditi zajedno u pravcu mira i pomirenja.

Papa je na misi u Bejrutu, pred skoro 350.000 vjernika sa Bliskog istoka, rekao da kršćani moraju dati svoj doprinos u okončanju "strašne staze smrti i destrukcije" u regiji.

"Apeliram na sve vas da budete mirotvorci", kazao je papa, prenosi AP.

Papa Benedikt je istakao da su pravda i mir potrebni za izgradnju "bratskog društva, za izgradnju zajednice".

Papa je, također, apelirao na lidere Bliskog istoka da rade na uspostavljanju mira i pomirenja u regiji.

"Neka Bog vašoj zemlji, Siriji i cijelom Bliskom Istoku podari mir u srcu, tišinu oružja i prekid svakog oblika nasilja", poručio je papa, trećeg i posljednjeg dana boravka u Libanu.

Helikopteri su nadlijetali sve vrijeme trajanja mise, a vojnici su blokirali ulice u centru Bejruta.

Papa Benedikt XVI, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, treći je poglavar Rimokatoličke crkve koji je posjetio Liban.

Prije njega to su učinili papa Pavao VI 1964. godine i Ivan Pavao II 1997. godine.


(Al Jazeera Balkans/MOJportal)