Sveštenik Ante Madunić osuđen zbog spolnog odnosa sa maloljetnicama
Katolički sveštenik Ante Madunić osuđen je danas nepravosnažno u Splitu na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog spolnog odnosa sa maloljetnicama zloupotrebom položaja
Tekst: A A AHrvatska
Sveštenik Ante Madunić osuđen zbog spolnog odnosa sa maloljetnicama

Objavljeno 14.09.2012 u 19:28

Katolički sveštenik Ante Madunić osuđen je danas nepravosnažno u Splitu na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog spolnog odnosa sa maloljetnicama zloupotrebom položaja.

Riječ je o poznatom slučaju "pohotnog fratra" u Prološcu kod Imotskog koji je djevojčicama u svojoj župi slao lascivne poruke na mobilne telefone, a kasnije ih je obljubio iskoristivši povjerenje koje su imale u njega. Nekima je davao i novac da budu s njim.


Afera je otkrivena u ljeto prošle godine, nakon čega je Katolička crkva sklonila fra Madunića u samostan u Živogošću.


Općinsko državno tužilaštvo u Splitu optužnicu protiv fratra Madunića podiglo je nekoliko mjeseci nakon što se saznalo za skandal.


Sudija Zoran Ivanišević brzo je priveo postupak do kraja, a suđenje je zbog zaštite maloljetnica bilo zatvoreno za javnost.


Fra Madunić sve je priznao istražnom sudiji Slavku Lozini, ali je poslije negirao krivicu.


O skandalu se franjevački provincijal nikada zvanično nije izjasnio.


S obzirom da su za optuženog tražili dvije godine zatvora, za očekivati je da će se Državno tužilaštvo žaliti na odluku o sankciji, prenose hrvatski mediji.


(Srna/MOJportal)