Britanija ne odustaje od hapšenja Juliana Assangea
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kazao je da Velika Britanija poziva Ekvador na ponovne razgovore o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu
Tekst: A A ALondon
Britanija ne odustaje od hapšenja Juliana Assangea

Objavljeno 04.09.2012 u 09:41

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kazao je da Velika Britanija poziva Ekvador na ponovne razgovore o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu.

"Želimo nastaviti održavati kontakte s Ekvadorom", rekao je Hague.

Ističući da su brige o kršenju ljudskih prava neumjesne, Hague je kazao  da su Velika Britanija i Ekvador pregovarali o toj temi te da Assange neće biti protjeran iz Švedske ukoliko bude izručen.

Kako prenosi Agencija Anadolija, ministar je kazao da Velika Britanija "žali" zbog odluke Ministarstva vanjskih poslova Ekvadora da pruži azil Assangeu.

"Želimo nastaviti dijalog sa Ekvadorom. Vjerujemo da ćemo uspjeti pronaći diplomatsko rješenje. Pozvali smo vladu Ekvadora da što prije počnemo razgovore o ovoj temi", kazao je Hague.

William Hague je zadnji put o toj temi pričao sa zamjenikom predsjednika Ekvadora Leninom Morenom kada je on bio u Londonu. Mediji su tada objavili da nije postignut sporazum između dviju zemalja.

Velika Britanija je odobrila da se Assange vrati u Švedsku gdje je optužen za silovanje dviju žena. Ova država je također jasno pokazala svoj stav da će uhapsiti Assangea ukoliko napusti ambasadu.

Julian Assange tvrdi da su optužbe političke prirode i ne želi se vratiti u Švedsku zbog straha da će ga uručiti SAD-u.


(Fena/MOJportal)