Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu "Ostrvo čuda", koja je ukazala na raskošnu kreativnost Velike Britanije i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda, održana je večeras u 20 sati 12 minuta na Olimpijskom stadionu
Tekst: A A ALondon
Spektakularno otvaranje Olimpijskih igara

Objavljeno 28.07.2012 u 10:43

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu "Ostrvo čuda", koja je ukazala na raskošnu kreativnost Velike Britanije i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda, održana je večeras u 20 sati 12 minuta na Olimpijskom stadionu.

Ceremonija, u kojoj je učestvovalo 15.000 dobrovoljaca, trajala je tri sata. Prisustvovalo joj je stotine svjetski poznatih ličnosti, uključujući 120 svjetskih lidera. Otvaranje je gledalo 62.000 ljudi, a širom svijeta ceremoniju je pratilo oko milijardu ljudi.

Umjetnički direktor svečanosti, britanski reditelj i producent Danny Boyle, koji je 2008. godine dobio Oskara, prethodno je izjavio da će za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u "idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu". U svečanost je uloženo 36 miliona eura.

Svečanost je započela oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica "Whitechapel Foundry". Ona je u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona - iz 16. vijeka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbete Druge na stadion, uvodne govore održali su predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastian Coe.

Uslijedio je defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. U čast postojbine Igara, prva je stadionom prošla reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion su ušli posljednji.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosio je džudista Amel Mekić, evropski prvak iz 2011. godine. Uz njega bili su plivači Ensar Hajder i Ivana Ninković, atletičari Kemal Mešić i Lucija Kimani i strijelac Nedžad Fazlija, te njihovi treneri i članovi olimpijskog tima BiH.

Nakon intoniranja himne Igara i podizanja olimpijske i zastava zemalja učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položili su olimpijsku zakletvu kojom su se uime svih učesnika obavezali na fer takmičenje.

Olimpijski plamen zapalili su mladi britanski sportisti koje su izabrali veterani i legende sporta Velike Britanije. Tokom predstavljanja reprezentacija svaki nacionalni tim pratilo je po jedno dijete koje je nosilo plamene vrčeve. Vrčevi su se na kraju prezentacije ujedinili u Olimpijski plamen koji će u Londonu goriti do kraja igara.

Ovogodišnje Igre održaće se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu i na pojedinim mjestima van grada, uz učešće 10.490 takmičara iz 204 zemlje.

Programom manifestacije OI predviđena su nadmetanja u 26 olimpijskih sportova, odnosno 29 disciplina. U organizaciju ovogodišnjih Olimpijskih igara uloženo je ukupno 11,6 milijardi eura.

Olimpijske igre će obezbjeđivati 20.000 ljudi, od čega će čak 16.000 biti profesionalni vojnici. O sigurnosti učesnika brinuće i 3.000 volontera kao i regularna policija.


(Fena/SPORTportal)