Srebrenica je zločin koji se desio u našem dobu
Vjerovatno na svijetu ne postoji mjesto koje bi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija bilo bolnije i tužnije posjetiti. Niko ne može nadoknaditi očevu ruku, osmijeh djeteta ili zagrljaj djeda. Znam da je još mnogo majki koje svoje sinove sahranjuju u svojim srcima. Srebrenica je zločin, zločin koji se desio u našem dobu. Još jednom iskazujem svoje duboko poštovanje, rekao je Ban Ki-moon nakon razgovora s majkama Srebrenice
Tekst: A A ABan Ki-moon
Srebrenica je zločin koji se desio u našem dobu

Objavljeno 26.07.2012 u 12:38

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je, u pratnji Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, boravio  danas prijepodne u Potočarima kod Srebrenice. 

Na spomen-obilježje Memorijalnog centra položio je vijenac i cvijeće i odao počast žrtvama genocida. 

Nakon obilaska Memorijalnog centra, Ban Ki-moon je razgovarao s majkama Srebrenice, koje su još jednom naglasile da su Ujedinjene nacije saučesnik onoga što se dogodilo u Srebrenici jula 1995. godine. 

Vjerovatno na svijetu ne postoji mjesto koje bi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija bilo bolnije i tužnije posjetiti. Srebrenica je zločin, zločin koji se desio u našem dobu. Sad sam se susreo sa ženama čiji su članovi porodica ubijeni.

Želim im iskazati duboko poštovanje. Kažem vam svima, žalim s vama, cijeli svijet žali s vama. Znam da ništa ne može nadoknaditi takav bol u srcima, tu prazninu u duši. Niko ne može nadoknaditi očevu ruku, osmijeh djeteta ili zagrljaj djeda. Znam da je još mnogo majki koje svoje sinove sahranjuju u svojim srcima. Još jednom iskazujem svoje duboko poštovanje“ rekao je Ban Ki-moon nakon razgovora s majkama Srebrenice. 

„Srebrenica je sveto tlo za porodice žrtava, ali i za porodice nacija, država. Moramo naučiti lekciju Srebrenice. Ujedinjene nacije rade da spriječimo da se ova Srebrenica ne ponovi bilo kada, bilo kome. Međunarodna zajednica nije uspjela zaštititi one kojima je pomoć u datom trenutku bila potrebna, a koji su potom ubijeni. Svjetske vođe su 2005. godine iznjedrile princip obaveze da se zaštite civili. Kada smo naučili lekciju Srebrenice, međunarodna zajednica mora učiniti sve što je u njenoj moći da osigura da se prekinu krvoprolića u svijetu“, rekao je generalni sekretar UN-a, obraćajući se novinarima. 

Stojeći ovdje pred svim ovim žrtvama, još jednom obećavam i apeliram na sve vas – odajemo im počast kroz naša sjećanja, a učinimo im pravdu našim djelima. Nikad Srebrenica i nikom više! Moje duboko poštovanje za žrtve i članove njihovih porodica i moje duboko poštovanje ljudima Bosne i Hercegovine“, poručio je Ban Ki-moon. 

Bakir Izetbegović je u kratkom obraćanju izjavio da su Ujedinjene nacije napravile dvije greške. Prva je što 1995. godine nisu zaštitile Bošnjake Srebrenice, a druga je što su u Dejtonu ovaj grad ostavile u okviru Republike Srpske. 


(Fena/MOJportal)