Navijači Sarajeva više se ne nalaze u centru bugarske prijestonice, Sofije. Izmješteni su u pratnji bugarske policije u jedan park izvan grada, gdje će čekati početak večerašnje utakmice 2. pretkola Lige Evrope između Levskog i Sarajeva
Tekst: A A ANeredi pred utakmicu u Sofiji
Bugari se obračunavaju s policijom, Horde zla evakuisane izvan grada

Objavljeno 19.07.2012 u 15:20

Navijači Sarajeva više se ne nalaze u centru bugarske prijestonice, Sofije. Izmješteni su u pratnji bugarske policije u jedan park izvan grada, gdje će čekati početak večerašnje utakmice 2. pretkola Lige Evrope između Levskog i Sarajeva.

Potvrdio je to jedan od navijača Sarajeva, koji je, iz razumljivih razloga, tražio da mu se ne objavljuje ime, piše Dnevni avaz.

"Čitamo ovdje da se svašta piše po našim portalima. No, istina je da su svi navijači Sarajeva u jednom parku van Sofije, i tu ćemo čekati početak utakmice. Bili smo jutros u centru grada,  na jednom trgu. Pjevali smo navijačke pjesme. Ubrzo je došla policija koja nas je upozorila da ne možemo tu pjevati, jer se u blizini nalazila crkva, u kojoj je, kako su nam objasnili, u toku molitva vjernika. Tu je došlo do naguravanja s policijom, ali smo vrlo brzo prihvatili da nas izmjeste u park van grada, gdje ćemo čekati početak utakmice.

Dok smo razgovarali s policijom, u centru grada počeli su se okupljati i navijači Levskog. Dok smo mi napuštali centar grada domaći su se navijači sukobili s policijom. Ponavljam u tim sukobima, koji se dešavaju u centru Sofije, ne učestvuju navijači Sarajeva. Nas u ovom parku čuvaju jake policijske snage, i niko nas ne napada", kazao je ovaj navijač Sarajeva.

Sinoć je bilo prilično „vruće“ ispred hotela gdje su prespavali navijači Sarajeva.

"Domaći navijači su se, kao slučajno, okupili ispred našeg hotela, pokušali su nam zapaliti autobuse. U jednom je i planula manja vatra, no na vrijeme smo reagovali i spriječili da autobus zahvati veći plamena, odnosno da izgori. Skandirali su četničke i fašističke parole. Došla je policija i sve je ipak prošlo bez većih posljedica", tvrdi jedan od navijača Sarajeva, piše "Avaz".  

Dopisnika avazovog "Sporta" iz Sofije Gorana Šumara, koji se u ovim trenucima šeta centrom bugarske prijestonice je rekao:

"Na pojedinim mjestima u gradu ima problema u ovom trenutku, ali ne sa navijačima Sarajevo, nego sa navijačima Levskog. Uglavnom, sve su to manji incidenti. Navijači Sarajeva više nisu u gradu, čekat će van grada početak utakmice".

Sedam navijača Levskog završilo je u policijskoj stanici nakon što su se sinoć sukobili, prvo s navijačima Sarajeva, a potom i s bugarskom policijom – potvrdio je novinarima zamjenik direktora Uprave polcije u Sofiji Ivo Spiridonov.

"Imali smo velikih problema. Dva naša policajca su povrijeđena u sukobima  koje su inicirali navijači Levskog. Sedam osoba, navijača Levskog zadržali smo u policijskoj stanic. Oni će danas biti 'obrađeni'. Osigurani su hoteli u kojima su boravili ili još borave navijači Sarajeva, a u kojima je i značajan broj izraelskih turista, te jedna izraelska nogometna ekipa", rekao je Spiridonov.


(SPORTportal)