Evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o ljudskim životima
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u najnovijem izvještaju navodi da evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o očuvanju ljudskih života
Tekst: A A AAmnesty International
Evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o ljudskim životima

Objavljeno 13.06.2012 u 08:17

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u   najnovijem izvještaju navodi da evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o očuvanju ljudskih života.

Objavljivanje izvještaja podudariće se sa otvaranjem javne peticije na internetu u kojoj se od  Evropskog parlamenta traži da na odgovornost pozove vlade i institucije EU zbog ponašanja prema migrantima.


AI ističe da je kampanja namijenjena za pozivanje na odgovornost svake evropske zemlje koja krši ljudska prava na način na koji sprovodi kontrolu migracije.


"Evropa danas ne uspjeva u unapređenju i poštovaljnju prava migranata, azilanata i izbjeglica. Neprijateljstvo je rasprostranjeno i maltretiranje često prolazi nekažnjeno", navodi se u saopštenju AI.


U izvještaju se ističe da u proteklih deset godina evropske zemlje sve više pkušavaju da spriječe ljude da iz Afrike brodom stignu do kontinenta, te da su sproveli niz mjera za obezbjeđenje pomorskih ili kopnenih granica.


Prema izvještaju, tokom protekle godine u nekoliko navrata Italija je vratila ljude u Libiju, gdje su zatvarani i maltretirani.


U izvještaju se navodi i da je tokom 2011. godine, najmanje 1.500 osoba, među kojima su žene i djeca, utopilo u Sredozemnom moru u pokušaju da dođu do Evrope. AI smatra da su se pojedini smrtni slučajevi mogli spriječiti da su spasilačke operacije brže pokretane.


"Za EU, jačanje evropskih granica jasno nadjačava spašavanje ljudskih života. Pokušavajući da spriječi ilegalnu migraciju, evropske zemlje su ojačale su mjere zaštite granica i van njihovih okvira bez obzira na gubitak ljudskih života. Daleko od pogleda javnosti, ove mjere izlažu ljude riziku ozbiljnog zlostavljanja", rekao je direktor kancelarije Amnesty Internationala u evropskim institucijama Nicolas Beger.


(Srna/MOJportal)