Nekoliko stotina vatrogasa pridružilo se naporima kolega da ugase dva do sada najveća požara, koja su zahvatila američke savezne države Colorado i New Mexico
Tekst: A A APožari u SAD-u
Vatra pustoši Colorado i New Mexico

Objavljeno 13.06.2012 u 07:50

Nekoliko stotina vatrogasa pridružilo se naporima kolega da ugase dva do sada najveća požara, koja su zahvatila američke savezne države Colorado i New Mexico.

Jedna žena poginula je u Coloradu, gdje je požar uništio oko 43.000 hektara šume. Prema pojedinim izvorima, požar je izazvao udar munje.


Policija oblasti Larimer saopštila je da su izgorjeli posmrtnui ostaci pronađeni su u kući, koja je uništena u požaru.

Iako još nije završena identifikacija posmrtnih ostataka, porodica Linde Stidman (62) saopštila je da je ona umrla u kolibi koju je voljela.

Njen nestanak je prijavljen tokom vikenda nakon izbijanja požara.


Američki predsjednik Barack Obama pozvao je vlasti Colorada kako bi ponudio pomoć u osoblju, opremi i hitnim fondovima, ali nije uspio da kontaktira guvernera New Mexica, gdje je u zoni požara veoma loš signal.


Prema podacima objavljenim na internet-stranice za incidente na nacionalnom nivou, pod kontrolom je samo pet odsto velikog požaru u
High Parku u Coloradu. Na istoj stranici ističe se da je lokalizovano 30 posto požara u New Mexicu, gdje je izgorjelo 36.000 hektara zemljišta.

Zvaničnici navode da je oštećeno ili uništeno 118 objekata i evakuisano je nekoliko stotina ljudi.


Američke gorske službe saopštile su da su u kontaktu sa kanaderom sa Aljaske i četiri iz Canade koji bi trebali da budu pridodati letjelicama koje su već angažovane u gašenju.


(Srna/MOJportal)