Nicolas Sarkozy želi 10 tjelohranitelja
Cijena jednog tjelohranitelja zaduženog za fizičku zaštitu zvaničnika iznosi 72.000 eura godišnje, tako da bi zaštita porodice Sarkozy koštala državu 720.000 eura
Tekst: A A AFrancuska
Nicolas Sarkozy želi 10 tjelohranitelja

Objavljeno 12.06.2012 u 15:04

Zaštita donedavnog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegove porodice mogla bi francuske poreske obveznike koštati više od 700.000 eura.

Naime, kako prenose agencije, bivši šef države tražio čak deset policajaca za svoju zaštitu.

Sarkozy nije jedini bivši francuski lider koji uživa zaštitu tjelohranitelja. Prema francuskom zakonu, svi bivši predsjednici, kao i premijeri i ministri unutrašnjih poslova, imaju pravo na doživotnu zaštitu.

U Sarkozyjevom slučaju, međutim, problem predstavlja sam broj traženih tjelohranitelja.

Tako Valeryja Jiskara D'Estena čuvaju samo dva policajca, dok je za sigurnost Jacquesa Chiraca angažovano šest tjelohranitelja, plus jedan koji prati njegovu suprugu Bernadet.

Cijena jednog tjelohranitelja zaduženog za fizičku zaštitu zvaničnika iznosi 72.000 eura godišnje, tako da bi zaštita porodice Sarkozy koštala državu 720.000 eura.

U Sarkozyjevom okruženju navode da nije riječ o hiru bivšeg predsjednika već o opravdanom zahtjevu, budući da je on bio u više navrata fizički i verbalno napadnut. 


(MOJportal)