Nikolićeve izjave bi mogle da izbrišu napredak postignut na putu pomirenja
Predsjedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa Chris Smith osudio je izjavu predsjednika Srbija Tomislava Nikolića da se u Srebrenici nije dogodio genocid, izrazivši zabrinutost da bi takve izjave mogla da izbrišu rezultate postignute u pomirenju među narodima regiona
Tekst: A A AKongresmen Chris Smith
Nikolićeve izjave bi mogle da izbrišu napredak postignut na putu pomirenja

Objavljeno 12.06.2012 u 09:41

Predsjedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa Chris Smith osudio je izjavu predsjednika Srbija Tomislava Nikolića da se u Srebrenici nije dogodio genocid, izrazivši zabrinutost da bi takve izjave mogla da izbrišu rezultate postignute u pomirenju među narodima regiona.

Kongresmen Smith je, u pisanoj izjavi, naveo da je lično bio u Srebrenici, gdje se sastao s porodicama nastradalih, istakavši da je to bilo "srceparajuće iskustvo".


"Negiranje da se tamo dogodio genocid predstavlja uvredu za mrtve i njihove porodice i suprotstavlja se međunarodnim presudama. Ako predsjednik Nikolić bude ustrajao u tome, to može brzo da izbriše sav napredak postignut na putu pomirenja", smatra Smith.


Smith je istakao da podržava euroatlantsku budućnost Srbije, ali ne "na račun osnovnih standarda pristojnosti za šefove država".


Ovaj američki kongresmen je bio autor rezolucije usvojene u junu 1995. godine u Kongresu kojom se politika agresije i etničkog čišćenja, koju vrše srpske snage u BiH od 1992. do 1995., označava kao genocid.


On je, iste godine, na Sarajevskom univerzitetu dobio nagradu "Srebrenica 1995", kao zaslugu za svoju borbu protiv genocida, zaključuje se u saopćenju koje je prenio Tanjug.


(Fena/MOJportal)