U BiH se stvari kreću u pogrešnom pravcu
Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon nada se da bi BiH krajem godine mogla da podnese kredibilnu aplikaciju za kandidatski status u EU, ali upozorava na zabrinjavajući utisak da u BiH nema nekog napretka i da se stvari kreću u pogrešnom pravcu
Tekst: A A ATanja Fajon
U BiH se stvari kreću u pogrešnom pravcu

Objavljeno 11.06.2012 u 10:53

Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon nada se da bi BiH krajem godine mogla da podnese kredibilnu aplikaciju za kandidatski status u EU, ali upozorava na zabrinjavajući utisak da u BiH nema nekog napretka i da se stvari kreću u pogrešnom pravcu.

Prema njenim riječima, BiH će u sadašnjoj situaciji vrlo teško u rokovima ispuniti obaveze prema EU.


„Situacija u kojoj ponovo ne bi bilo Vijeća ministara predstavljala bi značajan korak nazad. To ne smije da se desi“, istakla je Fajon i dodala da je BiH već izgubila puno vremena.


Govoreći o najavljenom sastanku vodećih političara iz BiH sa predstavnicima EU u Briselu 27. juna, Fajon je rekla da nije sigurna šta će BiH ponuditi, jer nema puno vremena do tada.


„Bitno je da proces živi, da se ide dalje, da postoji zajednički pravac ka EU. Bojim se da se u ovom trenutku, u ovoj političkoj krizi, zemlja vraća unazad“, rekla je Fajon za Oslobođenje.


Ona je ocijenila da bi najbolje bilo da političari u Brisel dođu sa realizovanom presudom "Sejdić-Finci".


Osim realizacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", Fajon kao bitan zadatak za BiH vidi nastavak strukturalnog dijaloga na izvršenju obaveza iz poglavlja 23 i 24, kada je riječ o pravosuđu i unutrašnjim poslovima.


„Moj savjet političarima jeste: Provedite reforme koje su neophodne za građane i da BiH krene naprijed“, poručila je Tanja Fajon.


Odgovarajući na pitanje kako gleda na činjenicu da se opstanak Suda i Tužilaštva BiH često dovodi u pitanje, ona je ocijenila da je pravosuđe u BiH još na "vrlo nestabilnoj podlozi".


"Bojim se da će trebati mnogo vremena da reforma pravosuđa krene naprijed", dodala je Fajon.


(Srna/MOJportal)