Zemlje Schengena postigle dogovor o kontroli državnih granica
Zemlje članice šengenskog prostora dogovorile su se u četvrtak u Luxembourgu o mogućnosti da privremeno uspostave kontrole na unutrašnjim granicama u slučaju migracijskog pritiska koji se ne može kontrolisati na jednoj od njenih vanjskih granica
Tekst: A A AEU
Zemlje Schengena postigle dogovor o kontroli državnih granica

Objavljeno 07.06.2012 u 17:33

Zemlje članice šengenskog prostora dogovorile su se u četvrtak u Luxembourgu o mogućnosti da privremeno uspostave kontrole na unutrašnjim granicama u slučaju migracijskog pritiska koji se ne može kontrolisati na jednoj od njenih vanjskih granica, saopćilo je dansko predsjedništvo Evropske unije.

Odluku su jednoglasno donijeli ministri unutrašnjih poslova EU-a, preciziralo je dansko predsjedništvo.


Tekst sporazuma je predvidio mogućnost da zemlje članice Schengena uspostave kontrole na svojim državnim granicama u trajanju od šest mjeseci, što bi se moglo produžiti na još šest mjeseci, "kada se ne može osigurati kontrola neke vanjske granice Schengena zbog vanrednih okolnosti".


"Radi se o krajnjoj mjeri, koja bi se provodila pod striktnim uvjetima", insistirali su francuski i njemački lideri koji su ovu mjeru tražili.


Države su već imale mogućnost da privremeno uspostave kontrole na svojim državnim granicama iz sigurnosnih razloga i zbog javnog reda. Poljska to upravo čini zbog nogometnog šampionata Euro 2012.


Međutim, ništa nije bilo planirano u slučaju migracijskih pritisaka koji dovode do slabije kontrole vanjske granice Schengena, kao što je to trenutno slučaj u Grčkoj s Turskom.


(Fena/MOJportal)