Catherine Ashton poziva na globalnu borbu protiv terorizma
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u četvrtak je na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu pozvala na globalnu borbu protiv terorizma i obećala da će se EU ubuduće još više angažovati na ovom pitanju
Tekst: A A AIstanbul
Catherine Ashton poziva na globalnu borbu protiv terorizma

Objavljeno 07.06.2012 u 14:29

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u četvrtak je na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu pozvala na globalnu borbu protiv terorizma i obećala da će se EU ubuduće još više angažovati na ovom pitanju.

On je pohvalila Tursku, domaćina ministarskog foruma o globalnom antiterorizmu, zbog doprinosa koji daje suzbijanju terorističkih grupa, među koje je navela i separatističku Kurdsku radničku partiju (PKK).


Šefica evropske diplomatije naglasila je da se glavna strategija borbe protiv terorizma mora oslanjati na krivično pravo i uspostavljanje vladavine zakona, o čemu se već saglasila s pakistanskim vlastima prilikom nedavne posjete Islamabadu.


"Sem toga, veoma cijenimo duboku povezanost ovog foruma s Ujedinjenim nacijama (UN). Vrlo je važno da nastavimo rad u okviru Globalne antiterorističke strategije UN-a iz 2006. godine", rekla je ona.


Ashton je nabrojala značajna sredstva koje EU izdvaja za pomoć državama širom svijeta na uspostavljanju sigurnosti i vladavine prava i obećala nastavak napora u tom pravcu.


"S postojećim i novim resursima koji su nam na raspolaganju, moći ćemo da izdvojimo oko 30 milijardi dolara za projekte usredsređene na vladavinu prava, krivični zakon i preventivne mjere", rekla je ona.


Globalni forum o antiterorizmu, koji okuplja diplomate, stručnjake i ministre sektora sigurnosti iz cijelog sveta, održava se jednom godišnje.


(Fena/MOJportal)