Sindikat INA-e najavljuje štrajk
Sindikat hrvatske naftne industrije INA mogao bi da stupi u štrajk, nakon što sa Upravom kompanije nije uspio da se dogovori o kolektivnom ugovoru
Tekst: A A AHrvatska
Sindikat INA-e najavljuje štrajk

Objavljeno 01.06.2012 u 20:10

Sindikat hrvatske naftne industrije INA mogao bi da stupi u štrajk, nakon što sa Upravom kompanije nije uspio da se dogovori o kolektivnom ugovoru.

Uprava i sindikati danas su neuspješno završili postupak mirenja, koji je pokrenut nakon što su prekinuti pregovori o kolektivnom ugovoru, a sindikalni čelnici odlučiće u ponedjeljak,4.juna o mogućim akcijama.

Iz poslovodstva Ine su poručili da su, radi postizanja sporazuma, u više navrata bili popustljivi prema sindikatima i da su odustali od smanjenja plata u maloprodaji, dok sindikalci tvrde da ih je Uprava prevarila i pokušala dodatno da smanji materijalna prava za oko 8.500 radnika.

Uprava je predložila zadržavanje svih ključnih prava iz postojećeg kolektivnog ugovora,uz jednokratno povećanje regresa, te participacija svih radnika u slučaju uspjeha kompanije, ali i smanjenje dodatka za drugu smjenu i broja dana godišnjeg odmora.

Sindikati su to odbacili, tvrdi Uprava, uz stav da se razgovori mogu nastaviti samo uz povećanje materijalnih prava.

"Postojeći kolektivni ugovor osigurava radnicima Ine prava iznad hrvatskog prosjeka, pa smo prisiljeni odbaciti takve preduslove kao nerealne u trenutnoj privrednoj situaciji", poručuju iz Uprave Ine.


(Srna/MOJportal)