Srbija i Hrvatska krše ugovor o sukcesiji imovine na štetu BiH
FBiH u ovom trenutku od Srbije potražuje imovinu vrijednu oko 69 miliona dolara, a od Hrvatske 12,5 miliona dolara. No, građevinska, odnosno tržišna vrijednost imovine daleko je veća
Tekst: A A ASenad Rahimić
Srbija i Hrvatska krše ugovor o sukcesiji imovine na štetu BiH

Objavljeno 29.05.2012 u 09:00

Srbija i Hrvatska krše ugovor o sukcesiji imovine na štetu BiH, izjavio je Senad Rahimić, novoimenovani direktor Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka FBiH.

Rahimić je važnu poziciju direktora agencije koja ima obavezu voditi brigu o izuzetno vrijednoj državnoj imovini koja se nalazi van granica BiH, preuzeo nakon odluke Parlamenta FBiH. 

U razgovoru za Dnevni avaz najavio je mnogo intenzivniji rad na vraćanju u posjed bh. imovine u inostranstvu, čija vrijednost, prema procjenama, premašuje milijardu maraka.

Rahimić, čije imenovanje na čelo ove direkcije mora još potvrditi Dom naroda PFBiH, rekao je kako je došlo vrijeme da se država agresivnije bori za svoju imovinu. 

Prema njegovim riječima, BiH je spremna ići i do međunarodne arbitraže u borbi za svoju imovinu.

"Agencija za privatizaciju u FBiH poduzela je mjere u vezi s predratnim potraživanjima u skladu s Aneksom G Okvirnog sporazuma o sukcesiji, ali, po ko zna koji put, druge države, kao što su Srbija ili Hrvatska, ne poštuju taj međunarodni ugovor. Moramo iscrpiti sve vanredne pravne lijekove kako bismo mogli pristupiti Međunarodnoj trgovinskoj arbitraži u Parizu. Svi predmeti koje imamo pred Ustavnim sudom Srbije, u slučaju odbijanja naših tužbi, ići će pred taj međunarodni sud", rekao je Rahimić.

On ističe da FBiH u ovom trenutku od Srbije potražuje imovinu vrijednu oko 69 miliona dolara, a od Hrvatske 12,5 miliona dolara. No, napominje da je građevinska, odnosno tržišna vrijednost imovine daleko veća.

Naveo je samo primjer naše imovine u hrvatskom primorskom gradu Gradcu, gdje imamo više od 66.0000 kvadratnih metara hotelskog prostora.

"Imamo ogromne poljoprivredne komplekse "Agrokomerca", veliku imovinu "Šipada" u luci Šibenik. "Šipad" ima i kompleks robne kuće u Nišu, čija površina premašuje 5.000 kvadrata. Niko ne spominje Kosovo, a tamo imamo fabriku "Sanitex" iz Sanskog Mosta, za koju se ne zna ništa. Pokrenuli smo tridesetak sporova u Zagrebu, Beogradu, Splitu, Podgorici, Herceg-Novom", istakao je Rahimić, piše "Avaz".

Navodi da još nema nijedne odluke Ustavnog suda Srbije, iako su neke žalbe podnesene još 2008. godine. Rahimić cijeni da će u mnogim slučajevima biti donesene političke, a ne pravne odluke, zbog čega će, kako je istakao, biti nužno da se Predsjedništvo BiH pod hitno svim svojim kapacitetima uključi u ovaj proces.

"Nemamo više vremena. Cilj je da Direkcija konačno počne proknjižavati imovinu, kako bi Vlada FBiH mogla njome upravljati. Direkcija će preuzeti dokumentaciju, odnosno dokaze o vlasništvu imovine od svih 11 agencija za privatizaciju u FBiH kako bismo krenuli na posao", poručio je Rahimić.


(MOJportal)