Kada se Aisha Mohammadzai pojavila na naslovnici magazina 'Time' odječenog nosa i ušiju, svijet je ostao u šoku. Ali, to je bio samo početak njezine priče
Tekst: A A APsihički ožiljci otežavaju oporavak
Mlada Afganistanka, kojoj je suprug odsjekao nos i uši, započela novi život

Objavljeno 22.05.2012 u 07:27

Kada se Aisha Mohammadzai pojavila na naslovnici magazina 'Time' odječenog nosa i ušiju, svijet je ostao u šoku. Ali, to je bio samo početak njezine priče.

Priča o 18-godišnjoj Aishi koja je živjela u prisilnom braku sa nasilnom muškarcem obišla je svijet. Kada je Aisha konačno pokušala pobjeći suprug joj je odrezao nos i uši. Sada, četiri godine kasnije, Aisha pokušava ostaviti prošlost za sobom i započeti novi život u SAD-u, piše Daily Mail.

Kada je prvi put došla u Ameriku nije znala ni riječi engleskog jezika. Podvrgnuta je rekonstruktivnim zahvatima. Sada nosi prostetički nos i bori se da zaboravi bolnu prošlost.

Ipak, psihički ožiljci znatno otežavaju njen oporavak. Ljudi s kojima je Aisha svakodnevno okružena posvjedočili su o njenom psihičkom stanju koje se često mijenja i to od nasilnih ispada do izljeva ljubavi prema ljudima oko nje.

Rekonstrukcija nosa je za sada odgođena jer ljekari smatraju kako Aisha još uvijek nije dovoljno psihički stabilna za operaciju.

'Nadam se da će Aisha u jednom trenu uspjeti prevazići traumu koju je proživjela i profunkcionisati u potpunosti', rekla je Aishina psihologinja Shiphra Bakhchi.

Aisha takođe žudi za nježnošću. Stalno grli svoje prijateljice i skrbnice.

'Mnogo voli fizičku nježnost i to je jako slatko, osim kada pokušavate kucati na laptopu, a 20-godišnjakinja vam sjedi u krilu', priča Kelly Becker-Smith, jedna od volonterki organizacije "Žene za Afganistanke".

Aishina tužna priča

Kada je imala samo 12 godina, Aishu je otac obećao talibanskom ratniku, kako bi otplatio dug - njen rođak ubio je jednog člana njegove porodice. Oni su je zlostavljali, tukli i čak tjerali da spava u štali sa životinjama.

Nako nekoliko godina uspjela je pobjeći, ali je uhvaćena. Provela je nekoliko mjeseci u zatvoru prije nego što su je vratili muževoj porodici.

''Kada su mi odsjekli nos i uši onesvijestila sam se. Usred noći osjećala sam kao da mi hladna voda teče u nos. Uspjela sam otvoriti oči, ali od krvi nisam ništa mogla vidjeti.'

Otpuzala je do kuće svog djeda, a otac ju je odnio u bolnicu. Odatle je prevezena u tajno sklonište za zlostavljane žene u glavnom gradu Afganistana.

Dom je pronašla uz Matija Arslu i Jami Rasouli-Arsala, kod kojih boravi od decembra prošle godine.


(MOJportal)