Trideset osuđenika štrajkovalo glađu
Trideset osuđenika Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Orašje u ponedjeljak ujutro odbilo je sići s odjela u zatvorski restoran i uzeti doručak te zatražilo razgovor s direktorom ovog zatvora zbog sukoba s dvojicom stražara. Direktor KPZ-a Ivo Ivkić provest će temeljitu istragu kako bi se utvrdilo šta je razlog početku štrajka tridesetorice zatvorenika
Tekst: A A AZatvor u Orašju
Trideset osuđenika štrajkovalo glađu

Objavljeno 15.05.2012 u 21:44

Trideset osuđenika Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Orašje u ponedjeljak ujutro odbilo je sići s odjela u zatvorski restoran i uzeti doručak te zatražilo razgovor s direktorom ovog zatvora zbog sukoba s dvojicom stražara. Direktor KPZ-a Ivo Ivkić provest će temeljitu istragu kako bi se utvrdilo šta je razlog početku štrajka tridesetorice zatvorenika.

Osuđene osobe smatraju da stražari prema njima oštro nastupaju pri povredi pravila kućnog reda. Neki od njih su prošlog vikenda pušili u prostorijama u kojima je zabranjeno pušenje. Došlo je do sukoba između stražara i zatvorenika. Stražari tvrde verbalnog, a osuđenici kažu da je bilo i fizičkog kontakta. Tu je riječ o dvojici stražara i nekoliko osuđenika. Do konflikta, a utvrdit ću kakvog, došlo je, dakle, zbog pušenja i odbijanja naredbi stražara, kaže Ivkić.

Stražari su jučer podnijeli zahtjev za pokretanje disciplinske odgovornosti protiv jednog osuđenika iz Tuzle i to zbog kršenja discipline, odnosno pušenja u prostorijama u kojima je to zabranjeno i odbijanja izvršenja stražarskih naredbi.

Prekinuo sam godišnji odmor i došao u zatvor kako bih razgovarao s osuđenicima. Sastanak s kolektivom iz Odjela br. 8 trajao je više od dva sata. Saslušao sam sve navode osuđenika. Naravno, medalja ima dvije strane, tako da ću provesti unutarnju istragu. Osobno ću uzeti izjave od osuđenika i provjeriti da li je bilo prekomjerne upotrebe sile od stražara. Ništa ne želim prejudicirati. Istraga će odgonetnuti što je istina, kaže direktor oraškog zatvora, piše Dnevni avaz.

Zatvorenici su jučer, nakon razgovora s direktorom, obustavili štrajk glađu. U popodnevnim satima otišli su i na ručak.


(MOJportal)