Chavez se vraća sa liječenja, razmišlja o izborima
Chavez se osvrnuo i na svjetska pitanja, rekavši da se nada da će pobjeda socijaliste Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima u Francuskoj biti prekretnica za tu zemlju, jer je vlada Nicolasa Sarkozya bila užasna zato što se u svemu dogovarala sa SAD-om
Tekst: A A AVenecuela
Chavez se vraća sa liječenja, razmišlja o izborima

Objavljeno 08.05.2012 u 10:11

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u utorak da bi trebalo da se vrati u Venecuelu narednih dana, poslije okončanja nove faze u liječenju raka, i da razmišlja o kampanji za predsjedničke izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

Opozicija neće više nikada pobjediti na predsjedničkim izborima u Venecueli. Doživjeće katastrofalan poraz. Ali još nisam počeo da vodim kampanju, rekao je Chavez, dodajući da obavlja svoje dužnosti s Kube, ali u posebnoj situaciji koja će se završiti narednih dana kada se vrati u zemlju.

Chavez je ovo rekao u prvoj telefonskoj izjavi emitovanoj na državnoj televiziji od kada je prije nedjelju dana otišao na Kubu. On je protekle nedjelje s pristalicama komunicirao isključivo preko poruka na društvenom blogu Twitter.

Predsjednik Venecuele rekao je da će kampanja za izbore 7. oktobra, na kojima će njegov protivnik biti kandidat ujedinjene opozicije Henrique Capriles, trajati tri mjeseca, prenosi AP.

Cilj mi je da osvojim blizu 70 posto glasova. Uložićemo veliki trud da to ostvarimo, kazao je Chavez, kritikujući političke rivale za koje je rekao da nisu organzovani i da nemaju jasan politički projekat.

Chavez (57) nalazi se na Kubi od 30. aprila gdje se liječi radio terapijom. Prvu fazu radio terapije počeo je krajem marta poslije operacije kojom mu je u februaru odstranjen drugi tumor iz predjela abdomena.

Dugotrajna odsustvovanja iz javnog života i neizvesnost zbog bolesti nedavno su pokrenuli glasine da bi rak mogao da poremeti njegove izborne ambicije.

On je, međutim, izrazio optimizam, rekavši da će u novom mandatu (2013-2019) nastaviti izgradnju socijalizma.

Nastavićemo da jačamo liderstvo, a kada kažem liderstvo ne mislim na sebe, već na kolektivno liderstvo, naveo je on.

Chavez se osvrnuo i na svjetska pitanja, rekavši da se nada da će pobjeda socijaliste Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima u Francuskoj biti prekretnica za tu zemlju, jer je vlada Nicolasa Sarkozya bila užasna zato što se u svemu dogovarala sa SAD-om.

Pogledajte kako je završila francuska vlada koja je bila potčinjena jenkijevskoj imperiji, kazao je Chavez, kritikujući ulogu francuske vlade u prošlogodišnjem sukobu u Libiji.


(Fena/MOJportal)