U Sarajevo stigli eksperti koji će snimiti stanje Trebevićke žičare
Na poziv Delegacije Evropske unije u BiH, u Sarajevu od 19. do 21. aprila boravi delegacija eksperata iz Italije čiji je zadatak da snime stanje u vezi sa obnovom Trebeviće žičare i na osnovu toga u roku od četiri mjeseca pripreme Projekat revitalizacije žičare
Tekst: A A APrijem kod Behmena
U Sarajevo stigli eksperti koji će snimiti stanje Trebevićke žičare

Objavljeno 20.04.2012 u 12:41

Na poziv Delegacije Evropske unije u BiH, u Sarajevu od 19. do 21. aprila boravi delegacija eksperata iz Italije čiji je zadatak da snime stanje u vezi sa obnovom Trebeviće žičare i na osnovu toga u roku od četiri mjeseca pripreme Projekat revitalizacije žičare.

U delegaciji se nalaze građevinski, mašinski i elektroinženjer koji imaju veliko iskustvo u pripremi projekata za izgradnju svih žičara za vrijeme organizacije Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu. 

U Sarajevo je također stigla delegacija eksperata iz Švicarske koja ima iskustvo sa demontiranom i doniranom žičarom iz ski-centra Graechena.

Delegacije eksperata iz Italije i Švicarske primio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima koji ih je upoznao sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u okviru realizacije ovog projekta.

Eksperti su jučer posjetili lokalitete polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus, a danas su u posjeti EUFOR-ovoj bazi u Butmiru, gdje je ova oprema uskladištena, radi utvrđivanja potreba za nabavku dodatne opreme za kompletan završetak ovog projekta.

Jučer su ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalnipredstavnik EU u BiH, i Andre Schaller, ambasador Švicarcke konfederacije, također obišli polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare.

Posjeta je realizirana usvjetlu predstojeće, opsežne pomoći Evropske unije obnovi kapaciteta Trebevićkeičare u ukupnom iznosu od 2.2 miliona EUR-a iz sredstava Instrumenta zapretpristupnu pomoc (IPA). ž

Sarajevska atrakcija bi, uz značajnu pomoć Evropske unije, zahvaljujući donaciji iz Švicarske i aktivnostima Grada i Kantona Sarajevo, ponovno trebala biti u funkciji 2013. godine, saopšteno je iz Grada Sarajeva.


(MOJportal)