Behmen primio delegaciju NVO 'IPIL IPIL NO KAI' iz Tokia
Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, primio je danas delegaciju NVO IPIL IPIL NO KAI iz Tokia predvođenu predsjednicom Toshiko Ittom, koja je gradovima u BiH poklonila sadnice japanskih trešanja
Tekst: A A AGrad Sarajevo
Behmen primio delegaciju NVO 'IPIL IPIL NO KAI' iz Tokia

Objavljeno 20.04.2012 u 12:26

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, primio je danas delegaciju NVO IPIL IPIL NO KAI iz Tokia predvođenu predsjednicom Toshiko Ittom, koja je gradovima u BiH poklonila sadnice japanskih trešanja.

Ovih dana su u posjeti Bihaću, Banja Luci i Sarajevu u povodu obilježavanja 10.godišnjice sadnje prvih trešanja.Ovaj termin posjete je odabran radi SAKURA festivala (vrijeme punog cvata japanske trešnje) koji se tradicionalno održava diljem Japana.

„ Ove godine je desetogodišnjica od kako japanske trešnje uljepšavaju lice grada Sarajeva, te predstavljaju simbol mira i snagu umjetnosti i stvaranja nasuprot razaranja i uništenja“, istakao je gradonačelnik Behmen, te dodao da se Sarajevo raduje revitalizaciji ugroženih područja Japana pogođenih cunamijem.

Tokom razgovora, Toshiko Itto predsjednica ove organizacije, predložila je da se kao budući vid saradnje planira organizovanje takmičenja na kojem bi djeca Sarajeva predstavila eseje i likovne radove povodom cvjetanja japanske trešnje. Prijatelji iz Tokia izrazili su uvjerenje da će se nastaviti saradnja između ova dva grada, te da će se nastaviti njegovati ovo plemenito drvo kao i dosada.

U subotu, 21.aprila u 10.00 sati, u Parku prijateljstva, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i gđa Toshiko Itto, predsjednica  organizacije IPIL IPIL NO KAI posadit će dvije japanske trešnje u znak prijateljstva.

Tom prilikom, gošće iz Japana, u prisustvu ambasadora Japana i njegove supruge, sarajevskoj djeci će pokazati origami-karakterističnu japansku tehniku oblikovanja papira i izradu lutkica koje će biti okačene na stabla trešnje.

Iako su ove godine članice ove organizacije namjeravale u Sarajevu prirediti festival sakura sa bogatijim programom, morale su odustati jer su dio sredstava, darivanjem trešanja, posvetili području pogođenom cunamijem. Tako je „simbol mira u BiH“ postao i „simbol nade“ u nastradalom području Japana, saopšteno je iz Grada Sarajeva.


(MOJportal)