Behmen upriličio prijem za delegaciju gradića Oradour-sur-Glane
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i sekretar Gradske uprave Milorad Kojović upriličili su danas prijem za Roberta Hebrasa, jednog od preživjelih u masakru u Oradouru, Pascala Plasa, historičara u Memorijalnom centru Oradour-sur-Glane, te Patricka Seraudieja i Isabellu Neuvialle, režisera i producenticu filma
Tekst: A A AGrad Sarajevo
Behmen upriličio prijem za delegaciju gradića Oradour-sur-Glane

Objavljeno 17.04.2012 u 13:34

Večeras u kinu “Kriterion” s početkom u 20 sati, održat će se projekcija dokumentarnog filma “Život sa Oradourom” koji govori o najvećem masakru nad civilima u Francskoj, tačnije u gradiću Oradour-sur-Glane, pod njemačkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U tom masakru 10. juna 1944. godine smrtno je nastradalo 642 djece, žena i muškaraca. Nakon završetka rata odlučeno je da spaljeno i srušeno selo Oradour-sur-Glane ostane svjedočiti o tom događaju, a u njegovoj blizini je podignuto novo naselje sa muzejom i memorijalnim centrom u znak sjećanja ne nevine žrtve.

Centar “Andre Malraux” organizuje projekciju filma u sklopu kulturološkog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul Memorije, čiju su programi posvećeni obilježavanju 20. godina od početka opsade Sarajeva.

Tim povodom gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i sekretar Gradske uprave Milorad Kojović upriličili su danas prijem za Roberta Hebrasa, jednog od preživjelih u masakru u Oradouru, Pascala Plasa, historičara u Memorijalnom centru Oradour-sur-Glane, te Patricka Seraudieja i Isabellu Neuvialle, režisera i producenticu filma.

“Siguran sam da ovaj film, poput izložbe najvećih fotografa i ratnih reportera današnjice, simboličnog naziva 'Naša priča', koju sam otvorio prošle godine u vašem Memorijalnom centru, ima veliki značaj i za Sarajevo i za  Oradour-sur-Glane, kao historijsko svjedočenje jednog vremena. I to – nanaprednijeg ali, nažalost, i najkrvavijeg stoljeća u svjetskoj historiji”, istaknuo je Behmen te goste kratko upoznao sa teškom i burnom historijom kroz koju je Sarajevo prošlo sa mnogo nevinih žrtava tokom Drugog svjetskog rata 1941.-1945. i tokom agresije na naš grad i zemlju u periodu 1992.-1995.

Robert Hebras, koji predstavlja živu historiju onoga što se desilo 1944. u Oradouru i Patrick Seraudie, režiser filma “Život sa Oradourom” zahvalili su se gradonačelniku Behmenu na prijemu, uvjereni u jačanje prijateljskih veza Sarajeva i Oradour-sur-Glane i kroz druge vidove saradnje, saopšteno je iz Grada Sarajeva.


(MOJportal)