Višestruki napadi na ambasade u Kabulu, talibani preuzeli odgovrnost
Naoružani napadači izvršili su višestruke napade u afganistanskoj prestolnici Kabulu u nedjelju
Tekst: A A AAfganistan
Višestruki napadi na ambasade u Kabulu, talibani preuzeli odgovrnost

Objavljeno 15.04.2012 u 18:34

Naoružani napadači izvršili su višestruke napade u afganistanskoj prestolnici Kabulu u nedjelju.

Napadi su izvršeni na zapadnjačke ambasade u teško naoružanom, centralnom diplomatskom području i na parlament na zapadu grada.


Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napade, koji su jedni od najozbiljnijih u prestolnici otkako su ih afganistanske snage uz pomoć SAD-a uklonile s vlasti 2001. godine.


"Ovi napadi su početak proljetne ofanzive, a planirali smo ih izvršavati mjesecima", rekao je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid za Reuters.


Talibani su rekli da su glavne mete njemačka i britanska ambasada i sjedište NATO snaga. Nekoliko članova afganistanskog parlamenta pridružilo se sigurnosnim snagama na krovovima u pokušaju uzvraćanja napada.


Talibanski borci su također pokrenuli napade na najmanje dvije pokrajine, prenio je Reuters.


Talibani su izdali saopćenje tri sata nakon početka napada da su "više desetina boraca" naoružani teškim i lakšim oružjem, među kojima su i neki bombaši samoubice, uključeni u napad.


Koordinirani napadi će se intenzivirati, jer se strane trupe moraju povući do kraja 2014. godine.


Glasnogovornik talibana Mudžahid je rekao da je bilo lako uvesti borce u prestolnicu, i da su imali pomoć iz unutrašnjost za premještanje teškog naoružanja.


(Fena/MOJportal)