Fikret Abdić se vraća u zatvor?
Očito nije shvatio da uslovni otpust podrazumijeva i neke obaveze s njegove strane
Tekst: A A ABabo ne poštuje pravila
Fikret Abdić se vraća u zatvor?

Objavljeno 06.04.2012 u 13:04

Fikret Abdić (73) zvani Babo, koji je nakon odsluženih deset godina zatvora zbog ratnog zločina pušten na uslovnu slobodu, već je dva puta propustio javiti se Županijskom sudu u Rijeci, odnosno sucu izvršenja nadzora uslovnog otpusta koji mora nadzirati njegov boravak na prijevremenoj slobodi.

Očito nije shvatio da uslovni otpust podrazumijeva i neke obaveze s njegove strane, piše Novi list.

Abdić je iz pulskog zatvora izašao s rješenjem u kojem se navodi da se treba odmah javiti sucu izvršenja nadzora uslovnog otpusta.

Riječ 'odmah' nije konkretizirana, ali je činjenica da uslovno otpušteni zatvorenik mora imati na umu zakonsku obvezu javljanja sucu izvršenja kazni.

Kako se Babo nije javio 23. marta na zakazano ročište kod županijske sutkinje izvršenja kazni Lorete Sršen, sutkinja je ponovo jučer zakazala ročište, no Abdić se ni ovaj put nije pojavio.

Ne treba brzati sa zaključkom kako Abdić zloupotrebljava benevolentnost suda, ali je činjenica da se oglušio o već dva poziva kako bi se upoznao s uslovima javljanja sudu dok se nalazi na uslovnoj slobodi naredne četiri godine i nekoliko mjeseci.

Sutkinja Sršen jučer je zakazala novi termin, a ukoliko se Babo ogluši o naredni sudski poziv, moguće je izdati dovedbeni nalog zbog neodazivanja pozivu suda, može se zatražiti terenska provjera pa ako se uslovno optušteni osuđenik ne nalazi na adresi prebivališta i ne pridržava svojih obveza javljanja sucu izvršenja, može se i opozvati cijeli uvjetni otpust.


(MOJportal)