Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Redakcija MOJportal.ba muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestita Kurban-bajram uz želju da ovaj dan provedu sa najbližima u zdravlji, sreći i blagostanju. Bajram Šerif Mubarek Olsun
Tekst: A A AMOJportal.ba
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Objavljeno 06.11.2011 u 08:45

Redakcija MOJportal.ba muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestita Kurban-bajram uz želju da ovaj dan provedu sa najbližima u zdravlji, sreći i blagostanju. Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Sarajevo

Centralna svečanost Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram namaz je imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

U bajramskoj hutbi reisu-l-ulema je između ostalog rekao:

"Allahova moć i pomoć je u zajednici i zajedništvu, jer onaj koji se odmetne od zajednice, šejtan s njim kolo vodi. U istinitost ovog Alejhisselamovog hadisa mogao se ovih dana uvjeriti cijeli svijet, gledajući odmetnika od zajednice s kojim je, zaista, šejtan kolo vodio u sred dana, u sred Sarajeva, okrećući ga tamo vamo sa kalašnjikovom u ruci, šireći nemir i strah u gradu, koji je preživio sve strahove ovoga svijeta te dovodeći u teško stanje jedan narod, koji je preživio sve teškoće ovoga svijeta.

Nema drugog objašnjenja za odmetnika od zajednice osim da je dopustio da ga ulovi šejtanska mreža, u kojoj čovjek nema izbora, već kako šejtan kaže. Zbog toga, oni koji napadaju muslimansku zajednicu i koji rade na razbijanju zajedništva muslimana u vjeri praveći sebi zasebne džamije zloupotrebljavaju i instituciju namaza, i džamije i džemata. Za takve grupe časni Kur'an ima samo riječi osude jer su ta mjesta u službi sijanja razdora .

Dakle, svako ima pravo da izabere svoj životni put, ali niko nema pravo da ugrožava mir i sigurnost naroda, kojeg Uzvišeni Allah opominje da sam sebi ne čini nepravdu, a to znači da savjestan i odgovoran narod mora ustati i zaustaviti one koji su skloni nasilju, koji su u šejtanskoj mreži, koji nemaju osjećaj za slobodu i prava drugih, koji se igraju sa našom i budućnošću naše djece.

... Mjera za našu vjeru i moral nisu ni odjeća ni izgled, već je mjera za našu vjeru i moral iskrena vjera u duši, istinska ljubav u srcu i ispravna djela...

... Zato je važno da svi dignemo glas protiv mržnje i nasilja u našem gradu, u našoj zemlji, u našem narodu, bez obzira od koga to dolazilo i bez obzira u ime koga ili čega se ta mržnja i to nasilje činilo", rekao je, između ostalog, reis Cerić.

Bugojno

Prostor Kulturnog centra princeze Dževhere jutros je bio premali da primi sve vjernike koji su željeli klanjati bajram-namaz na ovom mjestu.

Pretpostavlja se da je bajram-namaz ovdje klanjalo više od tri hiljade vjernika s područja Bugojna, ali i susjednih općina, Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović, koji je u bajramskoj hudbi ukazao na značaj prinošenja žrtve za Kurban-bajram i obavljanja hadža.

Nakon klanjanja bajram-namaza i obilaska mezarja, mnogi vjernici su pristupili klanju kurbana i obilježavaju Kurban-bajrama na način kako to dolikuje jednom od najvećih blagdana u islamskoj tradiciji.

Srebrenica

Bajram namaz, u povodu Kurban-bajrama, klanjan je jutros u novoobnovljnenim džamijama u Srebrenici, Osatu, Potočarima, Slapovićima, Dobrak, Osmače, Sućeska i Luci.

U srebreničkoj Bijeloj džamiji okupilo se oko 400 muslimana, a bajram namaz vodio je Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam.

Čestitajući Kurban-bajram, Peštalić je kazao da je bajram praznik koji treba da zbliži ljude, da se upoznaju i da nastave zajednički graditi suživot.

„Ljudi se moraju truditi da vjeru žive, vjeru praktikuju u svojim životima, kako u Islamu, tako i naše komšije pravoslavci i katolici. Kada vjeru živite, onda se ništa loše ne može desiti jer vjera ne da prostora ružnome. Vjera zabranjuje i trun zla. Kada vjeru budemo potpuno shvatili, nema mjesta ni konfliktima, a kamo li nekom većem zlu“ rekao je efendija Peštalić.

Bihać

Centralno klanjanje bajram namaza za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održano je jutros u prepunoj sportskoj dvorani Luke u Bihaću.

Klanjanje je predvodio i bajram namaz imamio, te bajramsku hutbu održao glavni imamam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić u odsustvu bihaćkog muftije Hasana ef. Makića koji je na hadžu.

Efendija Ćehić pročitao je poruku reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića i govorio o značaju klanja kurbana odnosno prinošenja žrtve naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše.

Kako je ovaj blagdan posvećen i odlasku na hadž govorio je i o važnosti te islamske dužnosti. Nakon klanjanja bajram namaza čestitao je svima Kurban bajram i pozvao ih da svoju sreću zvog ovog velikog blagdana podijele sa rođacima i komšijama.


(MOJportal)